Politika 18.01.2022.

SASTANAK: SDS primio k znanju kandidaturu Jelene Trivić, pozdravljaju izbor PDP-a

ČITANJE: 4 minute

Sastanak deloegacije SDS-a i PDP-a obilježile su dvije teme: početak razgovora oko kandidata za opšte izbore i pitanje najave da bi se na zasjedanju Narodne skupštine RS opet moglo naći pitanje o učestvovanju i neučestvovanju u zajedničkim organima BiH – istakao je predsjednik SDS Mirko Šarović nakon sastanka delegacije dvije stranke u Banjaluci.

„PDP nas je upoznao sa njihovim prijedlogom za jednu od dvije inokosne funkcije. Primili smo znanju kandidaturu Jelene Trivić za jednu od dvije inokosne funkcije na narednim izborima i pozdravljamo njihov izbor. Na narednim sastancima SDS-a i PDP-a ćemo razgovarati koja stranka treba da da kandidata za koju inokosnu funkciju“ – pojasnio je Šarović, saopštio je SDS.

Komentarišući najave da SNSD planira povratak u Parlament BiH, Šarović je kazao da je očigledno da SDS i SNSD različito gledaju na nacionalno jedinstvo.

„Neprihvatljivo je da neko sam za sebe procjeni šta je opšti interes za Republiku Srpsku pa da se onda njihov stav proklamuje kao neko narodno jedinstvo. Milorad Dodik i SNSD ne treba sebi da daju tu ulogu. Republika Srpska je zahvaljujući aktuelnoj vlasti i njihovom ponašanju za koje nikoga nisu pitali za mišljenje u međunarodnoj javnosti viđena kao problem. Spašavanje Republike Srpske od političkog kraga u koji je vodi Milorad Dodik biće ključna politika SDS-a“ – poručio je Šarović.

„Red je da sa našim tradicionalnim partnerima iz Srpske demokratske stranke podijelimo stavove PDP-a po pitanju kandidatura za jednu od dvije inokosne pozicije na izborima u oktobru ove godine, te smo danas formalno upoznali SDS sa odlukom da je Jelena Trivić naš zvanični kandidat. Sigurni smo da je naša odluka potpuno ispravna, da će donijeti pozitivan rezultat i očekujemo da ubrzo, sa našim prijateljima iz SDS-a i drugim dokazanim opozicionim strankama i pojedincima napravimo najbolji mogući tandem, koji će predstavljati naše programe, principe i stavove na ovim sudbonosnim izborima koji nas čekaju, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović dodavši da je sastanak bio veoma konstruktivan i koristan.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, Borenović je istakao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uvijek imao razumne, mudre i staložene politike, te prijedloge koji su uvijek išli u pravcu da se na ozbiljan i odgovoran način vode politički procesi u BiH i cijelom regionu.

„S druge strane, Dodikova svađalačka i galamdžijska politika sukoba i tenzija doživjela krah. Koliko vidim, on i SNSD se vraćaju u zajedničke institucije, pognute glave, svojim prijateljima iz SDA i svom drugu Bakiru Izetbegoviću. I pored nekih muljanja tokom današnjih izjava, koliko se čini SNSD je odlučio da se vrati u zajedničke institucije, a još nije bila sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, niti je ispunjen ključni preduslov za povratak, a to je rješavanje pitanja nametnute Inckove odluke. Takođe, pitam i kada će biti zakazana posebna sjednica o osnivanju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske, koju je Dodik najavio u januaru, a evo već smo u drugoj polovini mjeseca, istakao je Borenović.

Potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić rekla je da je razgovor bio otvoren i prijateljski, kakav je inače odnos SDS i PDP, kako na nivou poslaničkih klubova, tako i na nivou rukovodstava stranaka:

„I PDP i SDS, kako i naša imena kažu – demokratske stranke, poštuju procedure, u našim programima se zalažemo za vraćanje institucija sistema i tako moramo da radimo i u svojim strankama, u kojima će sve o čemu smo razgovarali, uključujući i kandidature, organi stranaka morati da potvrde, rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da je ključno da se opozicione stranke okupe oko principa i vrijednosti, prije svega borbe protiv kriminala i korupcije, vraćanje institucija pod slovo zakona i istjerivanje kriminalnih, odmetnutih grupa koje su zarobile institucije Republike Srpske.

„Svako ko je u tom pogledu i oko toga spreman da se okupi, dobrodošao je. Prihvatiću pozive i sama pružiti ruku da sa takvim ljudima, koji su svjesni da ovo treba da mijenjamo, zajedno radimo, a to nisu samo stranke, nego i nevladine organizacije, istaknuti pojedinci, intelektualni krugovi i mnogi drugi koji su spremni na ovakav vid borbe, rekla je Trivićeva.

(SB)

Oznake: PDP, SDS