Sastanak u Banjaluci: Bošnjački zvaničnici potpisali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS

Sastanak je sazvao potpredsjednik RS Ramiz Salkić, a prisustvuju poslanici Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS i bošnjački delegati u Veću naroda RS. Kako je najavljeno, bošnjački zvaničnici u RS će zauzeti stav o nastavku obilježavanja Dana RS.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina” (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS na kojoj je usvojen Zakon o Danu Republike, jer smatraju da je to “nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao dan RS”.

Vlada RS je tada predložila Zakon o Danu Republike, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS koji je precizirao 9. januar kao praznik i Dan Republike.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je “neustavan 9. januar kao Dan RS”, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, na kojem je 99,81 odsto građana koji su glasali podržalo održavanje Dana RS.

(Fena)

POPRAVKA ZUBA ZA OSNOVCE Tokom raspusta zubar u šest banjalučkih škola

Stomatološke usluge učenicima osnovnih škola tokom raspusta pružaju stomatološke ordinacije za učenike u OŠ “Ivo Andrić”, “Georgi Stojkov Rakovski”, “Borisav Stanković”, “Zmaj Jova Jovanović”, “Branko Radičević” i “Sveti Sava”, radnim danom od 7.30 do 14.30, potvrdili su u Domu zdravlja.

PUCAO NA KOMŠIJU Potekla krv zbog bunara

Novica Šešum (65) uhapšen je preksinoć jer je pucao na komšiju Sašu Matoša (49) u dvorištu njegove kuće u banjalučkom naselju Kuljani, a tome je, kako saznajemo, prethodila svađa zbog bunara za vodu.