Sastanak u Banjaluci: Bošnjački zvaničnici potpisali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS

Sastanak je sazvao potpredsjednik RS Ramiz Salkić, a prisustvuju poslanici Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS i bošnjački delegati u Veću naroda RS. Kako je najavljeno, bošnjački zvaničnici u RS će zauzeti stav o nastavku obilježavanja Dana RS.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina” (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS na kojoj je usvojen Zakon o Danu Republike, jer smatraju da je to “nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao dan RS”.

Vlada RS je tada predložila Zakon o Danu Republike, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS koji je precizirao 9. januar kao praznik i Dan Republike.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je “neustavan 9. januar kao Dan RS”, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, na kojem je 99,81 odsto građana koji su glasali podržalo održavanje Dana RS.

(Fena)

Krava ubila vlasnika dok ju je vodio biku

Naš Aleksije poveo je kravu na oplodnju kod bika, prema selu Kola. Međutim, nisu odmakli ni kilometar od štale i, po svemu sudeći, kada je počela padati kiša, on je raširio kišobran, što ju je uplašilo, te ga je usmrtila.

(FOTO) Majstor “Parking majstora”

Čitalac portala blmojgrad, poslao je fotografiju koja bi slobodno mogla konkurisati za “Naj parking majstora u Banjaluci u januaru 2018. godine” ukoliko bi postojalo takvo takmičenje.