Sastanak u Banjaluci: Bošnjački zvaničnici potpisali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS

Sastanak je sazvao potpredsjednik RS Ramiz Salkić, a prisustvuju poslanici Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS i bošnjački delegati u Veću naroda RS. Kako je najavljeno, bošnjački zvaničnici u RS će zauzeti stav o nastavku obilježavanja Dana RS.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina” (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS na kojoj je usvojen Zakon o Danu Republike, jer smatraju da je to “nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao dan RS”.

Vlada RS je tada predložila Zakon o Danu Republike, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS koji je precizirao 9. januar kao praznik i Dan Republike.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je “neustavan 9. januar kao Dan RS”, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, na kojem je 99,81 odsto građana koji su glasali podržalo održavanje Dana RS.

(Fena)