Politika 22.09.2021.

SASTANAK U BUDIMPEŠTI: Dodik razgovarao sa Janšom, planiran i susret sa Orbanom

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Budimpešti sa premijerom Slovenije Јanezom Јanšom.

Dodik, koji je danas otputovao u Mađarsku gdje će, na poziv premijera Viktora Orbana, učestvovati u radu 4. Demografskog samita, posjetio je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Crkvu Svetog Đorđa u Budimpešti, prenosi RTRS.

On je zahvalio episkopu budimskom Lukijanu za prijem, ističući da je Srpska pravoslavna crkva institucija koja je čuvala srpski identitet kroz vijekove.

– Naša zajednica ovdje prošla je teška vremena. Mislim da u ovom vremenu ima dovoljno i dosta razumijevanja mađarske države, a i uz pomoć Srbije i Republike Srpske može mnogo više da se postigne i zato smo radosni za prijem koji se upravo desio – rekao je Dodik.

Dodik će se danas sastati i sa Orbanom, kojem će, kako je rekao, pokušati da objasni paralelu kako neki iz Evrope govore da na Balkanu neće islamsku državu, a pokušavaju da je instaliraju na Kosovu.

Dodik kaže da je Orban veoma upućen čovjek i da dobro razumije situaciju u BiH, koja je komplikovana ništa manje nego što su to odnosi na relaciji Beograd-Priština.

(SB)

Oznake: Milorad Dodik