SASTANAK U PRIVREDNOJ KOMORI: Pokušati izvoz viška mesa na domaćem tržištu

Imamo tržišne viškove junetine, svinjetine i jagnjetine, te je, u cilju zaštite domaće proizvodnje, neophodno uvesti prelevmane na uvoz, a višak mesa pokušati izvesti.

To su neke od poruka iznesenih na danas održanom sastanku u Privrednoj komori RS, na kojem su se okupili primarni proizvođači iz oblasti stočarske proizvodnje, prerađivači te predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Cilj sastanka je, kako je rečeno, da se pokuša napraviti iskorak u traženju rješenja kako pomoći primarnim proizvođačima, a pritom obezbijediti i zadovoljavanje interesa mesoprerađivača.

“U okruženju, a prvenstveno u EU, nagomilane su velike zalihe mesa, koje mogu značajno uticati na pad cijena na domaćem tržištu, što bi sigurno primarne proizvođače dovelo u poziciju da se proizvodnja svede na minimum, odnosno da se ugrozi ponuda u narednoj godini”, rekao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, dodajući da je zato neophodno doći do najkvalitetnijih rješenja.

Ocijenio je da se moramo oslanjati na domaću proizvodnju, a da bismo je imali, neophodno je jasno definisati pod kojim uslovima će ona funkcionisati da bi bili zadovoljeni interesi i onih koji se tim bave, i države i stanovništva.

Mladen Stojanović, predstavnik resornog ministarstva, rekao je da, kada je riječ o animalnoj proizvodnji, postoje određeni tržišni viškovi te problem njihovog plasmana.

“Trenutno imamo tržišne viškove kada je u pitanju juneće meso. Kada je riječ o živoj junadi, prema našoj procjeni, u pitanju je oko 5.000 do 6.000 grla. Imamo nešto svinja te imamo jagnjećeg mesa. Treba očekivati da će naša diplomatsko-konzularna mreža proraditi da bismo ovaj dio koji se odnosi na crveno meso, jagnjeće meso, možda plasirali vani, a kada je u pitanju svinjsko meso, da ga pokušamo poslati u okruženje, zemlje CEFTA, a prije svega mislim na Crnu Goru”, precizirao je Stojanović.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kazao je da je ovo možda i posljednji momenat kada treba preduzeti određene mjere kako bi se zaštitila domaća proizvodnja te da se vještački razjedinjeni stavovi prerađivača i primarnih proizvođača konačno približe.

“Činjenica je da imamo prekomjeran uvoz te da bez nivoa državnih institucija, koje kontrolišu uvoz i izvoz, odnosno graničnu službu, ne možemo ništa bitnije postići”, rekao je Marinković.

Neophodno je, kako je dodao, uvesti mjere zaštite domaće proizvodnje, primarno u ovom momentu kada je u pitanju svinjsko i juneće meso, ali i mjere zaštite gotovih proizvoda.

“Mi mislimo da će odavde prioritetno apel biti upućen Savjetu ministara, odnosno Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, da izađu konačno sa mjerama zaštite domaće proizvodnje, a jedna od mjera koja je predložena jeste uvođenje kvota, odnosno prelevmana za gotove proizvode”, naveo je Marinković.

Nemanja Vasić, vlasnik Mesne industrije “Trivas” Prnjavor, kazao je da je rješenje na dva mjesta – jedno je Vlada RS, a drugo Savjet ministara BiH.

“Vlada RS može da bude faktor koji će regulisati ponudu i potražnju svojim podsticajima. Savjet ministara može da potegne one mjere koje su u njegovoj nadležnosti, a to je da zaštiti domaće tržište, ne samo sirovinske baze, nego i gotovih proizvoda”, naveo je Vasić.

Dodao je da je činjenica da postoje ugovori sa zemljama EU, odnosno CEFTA.

“Ali prilika je da se u ovo vrijeme virusa korona, kada je ugrožena proizvodnja, po onome što je po tim ugovorima moguće, uvedu određene mjere privremenog karaktera, da se uvedu prelevmani, kako na uvoz sirovina, tako i na uvoz gotovih proizvoda”, rekao je Vasić.

Predrag Miličić, direktor “Agreksa” iz Donjeg Žabara te predsjednik Udruženja zajednica živinara RS, kazao je da su i primarni proizvođači i prerađivači na istoj vatri.

“Mislim da se mi generalno u BiH, odnosno RS, nedovoljno bavimo rješavanjem privredne problematike, da kod nas još prevlađuje mišljenje da se ništa ne isplati raditi, da je to lakše kupiti, da to drugi ljepše spakuju i donesu na naše police. Mi podržavamo akciju ‘Kupujmo domaće'”, naveo je Miličić te dodao da se u RS može proizvesti kvalitetno i zdravo meso.

Ova sjednica Grupacije “Uzgoj stoke, proizvodnja i prerada mesa – mesna industrija”, koja djeluje u okviru Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije Privredne komore, nije završena do zaključenja ovog broja “Nezavisnih”, tako da konačni zaključci nisu bili poznati.

(Nezavisne)

TEGELTIJA: Neće biti novih zapošljavanja sa stalnim radnim odnosom u CIK-u

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija poručio je da neće biti novih zapošljavanja sa stalnim radnim odnosom u Centralnoj izbornoj komisiji BiH u ovoj godini, s obzirom na probleme koje su rezultat pandemije virusa korona. “CIK je izabran kako je izabran. Mnogo je propusta u toj proceduri. Kažu da su najmanje tri greške napravljene u proceduri

STANIVUKOVIĆ: Vijest da se zalažem za izgradnju spomenika notorna laž

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i kandidat za gradonačelnika Banjaluke, Draško Stanivuković demantovao je navode da želi statuu  pripadnike HVO-a, tzv. Armije BiH i VRS. On je na mail adresu redakcije portala banjaluka.net uputio demant, koji prenosimo u cijelosti. “Vaše medijsko izvještvanje odavno je preraslo u izvještavanje neistina, kleveta, poluinformacija i dezinformacija. Isjeći

ŠUKALO: Poltronska i izdajnička izjava Stanivukovića treba da naiđe na osudu cijele javnosti

Marko Šukalo, savjetnik predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, smatra da cijela javnost treba da osudi izjavu kandidata PDP-a za gradonačenika Banjaluke Draška Stanivukovića da izgradi park mira sa spomenikom trojici vojnika- tzv. Armije BiH, HVO-a i Vojske Republike Srpske. Šukalo je rekao Srni da srpski narod kroz istoriju obiluje časnim i poštenim ljudima, ali i onima

CVIJANOVIĆ: Tesliću potrebna ozbiljna politička struktura, vjerujem u pobjedu SNSD-a

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović poručila je u Tesliću da vjeruje u izbornu pobjedu ove partije i kandidata za načelnika opštine Dragana Bogdanića da bi se lokalna vlast povezala sa republičkom u rješavanju programskih aktivnosti neophodnih za razvoj opštine. “Mi strpljivo gradimo svoj put u Tesliću zato što znamo koliko je važno da se poveže sa

DODIK: Istina o Srebrenici se ne može graditi na spekulacijama, nego na činjenicama

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je Srebrenica mjesto u kome se ne može favorizovati jedna istina već se ona mora graditi na činjenicama, a ne na spekulacijama. Govoreći o namjeri da se nametne zakon koji bi branio negiranje navodnog genocida u Srebrenici, Dodik je rekao da to pokazuje da je u pitanju “sumnjiva

“BANJA LUKA LJUDSKOG LICA”: Počela sanacija krova Doma omladine

Gradska administracija nastoji da se prostor Doma omladine „oživi“ i time unaprijedi i obogati društveni i kulturni život grada, što je i jedan od fokusa platforme „Banja Luka ljudskog lica“. U cilju bolje iskorištenosti kapaciteta Doma omladine, počela je sanacija dijela krova na tom objektu. Gradska administracija nastoji da se prostor Doma omladine „oživi“ i