Politika 27.01.2022.

SASTANAK U SKOPLJU: Željka Cvijanović sa predsjednikom Sjeverne Makedonije

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastala se danas u Skoplju sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Predsjednica Srpske je rekla za RTRS da je sastanak bio konstruktivan, u duhu dodatnog unapređenja prijateljskih odnosa Republike Srpske i Sjeverne Makedonije.

Ona je dodala da Srpska i Sjeverna Makedonija nemaju otvorenih pitanja koja bi opterećivala dvije zemlje.

– Ali na dnevnom redu imamo mnogo oblasti u kojima treba da unaprijedimo saradnju, prvenstveno mislim na bliže povezivanje u ekonomskom smislu, a računamo da ćemo i u infrastrukturnom povezivanju imati bolju vezu u budućem periodu. Na dnevnom redu je bilo i pitanje statusa određenih zajednica, kako Srba u Sjevernoj Makedoniji tako i Makedonaca u Srbiji i Republici Srpskoj – rekla je Cvijanović nakon sastanka za RTRS.

Ona je istakla da da je raduje otvorenost i opredijeljenost Sjeverne Makedonije prema inicijativi Otvoreni Balkan, te da Republika Srpska u tome vidi veliku razvojnu šansu.

Predsjednica Srpske je dodala da je na sastanku sa predsjednikom Sjeverne Makedonije ponovila da u BiH, nažalost, nema potpune saglasnosti u vezi tog pitanja.

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

U večernjim časovima predsjednica Srpske prisustvovaće Svetosavskoj akademiji povodom nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makedoniji.

U zvaničnom dijelu programa planirano je njeno obraćanje zvanicama.

Cvijanović se prethodno u Kumanovu sastala sa gradonačelnikom Maksimom Dimitrievskim.

Sastanku su prisustvovali i ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji Dragan Јaćimović i počasni konzul Srbije u Kumanovu Vladimir Stajić.

Cvijanović se nakon sastanka sa gradonačelnikom Kumanova, družila sa članovima Kulturno umjetničkog društva “Srpski vez”.

(SB)