Vijesti 27.07.2020.

SASTANAK VLADA REPUBLIKE SRPSKE I SRBIJE: Za izgradnju aerodroma dvije potencijalne lokacije

ČITANJE: 2 minute

Za izgradnju aerodroma postoje dvije potencijalne lokacije u okolini Trebinja, idejno rješenje biće završeno već za desetak dana, a kompletan plan u periodu od šest mjeseci do godinu dana, rečeno je novinarima nakon sastanka predstavnika vlada Republike Srpske i Srbije.

Pomoćnik ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske Vesna Vožni rekla je da se danas sastala operativna grupa koja razgovara i odlučuje o potencijalnim lokacijama za izgradnju aerodroma u Trebinju.

“Brzo ćemo imati i drugi sastanak i tada ćemo imati više informacija. Sada su u opticaju dvije potencijalne lokacije u okolini Trebinja”, navela je Vožnijeva.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoran Ilić rekao je da u Hercegovini zbog terena nije bilo teško izabrati pogodnu lokaciju jer je, kako kaže, takvih malo, te dodao da postoje dvije lokacije koje će ispitivati.

“Nemamo preširok izbor i neće nam biti teško da se opredijelimo za onu koja je glavna. Ono čime ćemo se voditi jeste da prilazne površi budu obezbijeđene. Važno je da 10 kilometara i od jednog i od drugog praga piste nemamo visoke prepreke”, istakao je Ilić.

Ilić je dodao da, kada je riječ o veličini aerodroma, to zavisi od lokacije, ali da će se truditi da se napravi poletno-sletna staza koja će omogućiti slijetanje i najvećih aviona na svijetu.

“Mi ćemo pripremiti kompletnu tehničku dokumentaciju za izradu plana, idejno rješenje planskog akta koje će biti osnov za izgradnju aerodroma, to će biti gotovo u sledećih desetak dana”, istakao je Ilić.

On je uvjeren da će kompletan plan biti u periodu između šest mjeseci i godinu dana.

“Kada se to završi onda može da se radi tehnička dokumentacija i da se počne sa ugovaranjem radova. Ako bude dovoljno stručnosti i volje, mislim da ćemo za par godina imati aerodrom”, istakao je Ilić.

On je rekao da će ovo biti međunarodni aerodrom koji će, osim Hercegovini, značiti i dijelu primorja u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da današnji sastanak govori o ozbiljnosti namjere izgradnje aerodroma.

“Ovo nam govori da su Trebinje i Hercegovina interesantni strateški. Što se tiče grada Trebinja, mi smo maksimalno na usluzi, sve što treba od podataka mi smo tu. Ovo nije značajno samo za Trebinje nego i za cijelu Republiku Srpsku”, istakao je Ćurić.

(Srna)