SASTANAK VLADAJUĆE KOALICIJE Podrška sporazumu, svi principi u skladu sa aktima Narodne skupštine Srpske

Čelnici vladajućih partija u Republici Srpskoj održali su sastanak u sjedištu SNSD. Lider te stranke Milorad Dodik rekao je da je osnovna tema bila jučerašnji sporazum o formiranju vlasti BiH.

Dodik je rekao da su i ostale stranke podržale taj sporazum i da je on u skladu sa rezolucijom NSRS o vojnoj neutralnosti.

– Vidjeli ste da tamo nema članstva u NATO, ali se o tome može razgovarati poštujući rezoluciju parlamenta Srpske – rekao je Dodik.

Dodao je da je zastoj bio nepotreban i da su stvoreni uslovi za formiranje Savjeta ministara.

Lider DNS Marko Pavić rekao je da ova stranka podržava hitno formiranje vlasti BiH od onih koji su pobjednici u svojim izbornim jedinicama.

-Što se tiče NATO, naš je stav da to treba koordinisati sa Srbijom – rekao je Pavić.

Potpredsjednik SP Živko Marjanac rekao je da u sporazumu nema plana slanja godišnjeg nacionalnog programa u NATO.

Predsjednik NDP Dragan Čavić snatra da je sporazum u skladu sa rezolucijom NSRS.

Čavić naglašava da je precizirano da će se integracije vršiti uz poštovanje stavova svih nivoa vlasti, što znači i Srpske.

-Nema prejudiciranja članstva u NATO. Takođe je bitno da odluke donosi Predsjedništvo BiH, a tu nema preglasavanja iz oblasti odbrane i spoljne politike – rekao je Čavić.

Zamjenica predsjednika Demosa Spomenka Stevanović pozdravila je sporazum o formiranju vlasti na nuvou BiH

– Nadam se da će biti ispoštovan rok od 30 dana – rekla je ona.

Poslanik u PSBiH Obren Petrović očekuje da parlament BiH počne da radi u punom kapacitetu.

-Biće tu svakakvih komentara, a mi samo treba da idemo dalje – rekao je Petrović.

Lider US Nenad Stevandić rekao je da je sporazum dobar i da protiv njega mogu da budu samo izborni gubitnici u Srpskoj.

On je rekao da sporazum nije ni na čiju štetu i da Srbija trenutno ima viši nivo saradnje sa NATO nego BiH.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović rekla je da ne vidi ništa problematično u formiranju vlasti BiH.

– Nadam se da će rok biti ispoštovan. Lično smatram da nije problem i da bude neka sedmica duže, ako je to potrebno zbog nekih proceduralnih razloga – rekla je ona.

Dodik je naglasio da sporazum treba čitati onako kako piše, a što je rekao i Vuk Karadžić.

Komentarišući Šarovićeve riječi da je sporazum kapitulacija, Dodik je rekao da je “izdao njegovu izdaju” i da će Savjet ministara biti formiran.

(Srpskainfo)

IZ STANA SE ČULO ZAPOMAGANJE Uznemirujući slučaj iz Banjaluka uskoro bi mogao da dobije epilog

Uznemirujući slučaj u banjalučkom naselju Obilićevo koji je prošle sedmice uznemirio javnost uskoro bi mogao dobiti epilog.  Naime, iz Policijske uprave Banjaluka navode da je saslušan osumnjičeni koji se tereti da je sugrađanina držao protiv njegove volje u stanu. – Dežurni tužilac okvalifikovao je slučaj kao krivično djelo protvipravno lišenje slobode – objasnili su u

JESEN U BANJALUCI Fotografišite boje grada i osvojite bicikl

Fotografišite jesen u Banjaluci, pošaljite fotografiju i osvojite bicikl u nagradnoj igri koju ogranizuje Grad Banjaluka u saradnji sa partnerima. Drugoplasirana i trećeplasirana fotografija biće nagrađena godišnjom pretplatom za „Bl bajk“.

ŠLJIVAR: Prijavite nekretnine i platite porez

Gradska uprava pozvala je sve vlasnike nepokretnosti na području grada koji do sada nisu, da prijave nekretnine i plate porez na nepokretnosti, s obzirom na to da se radi o izvornom prihodu grada iz kojeg se finasniraju brojni razvojni projekti. Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da bi svi vlasnici nepokretnosti na području Banje

50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: Pogledajte program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja. Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba