SASTANAK VLADAJUĆE KOALICIJE Podrška sporazumu, svi principi u skladu sa aktima Narodne skupštine Srpske

Čelnici vladajućih partija u Republici Srpskoj održali su sastanak u sjedištu SNSD. Lider te stranke Milorad Dodik rekao je da je osnovna tema bila jučerašnji sporazum o formiranju vlasti BiH.

Dodik je rekao da su i ostale stranke podržale taj sporazum i da je on u skladu sa rezolucijom NSRS o vojnoj neutralnosti.

– Vidjeli ste da tamo nema članstva u NATO, ali se o tome može razgovarati poštujući rezoluciju parlamenta Srpske – rekao je Dodik.

Dodao je da je zastoj bio nepotreban i da su stvoreni uslovi za formiranje Savjeta ministara.

Lider DNS Marko Pavić rekao je da ova stranka podržava hitno formiranje vlasti BiH od onih koji su pobjednici u svojim izbornim jedinicama.

-Što se tiče NATO, naš je stav da to treba koordinisati sa Srbijom – rekao je Pavić.

Potpredsjednik SP Živko Marjanac rekao je da u sporazumu nema plana slanja godišnjeg nacionalnog programa u NATO.

Predsjednik NDP Dragan Čavić snatra da je sporazum u skladu sa rezolucijom NSRS.

Čavić naglašava da je precizirano da će se integracije vršiti uz poštovanje stavova svih nivoa vlasti, što znači i Srpske.

-Nema prejudiciranja članstva u NATO. Takođe je bitno da odluke donosi Predsjedništvo BiH, a tu nema preglasavanja iz oblasti odbrane i spoljne politike – rekao je Čavić.

Zamjenica predsjednika Demosa Spomenka Stevanović pozdravila je sporazum o formiranju vlasti na nuvou BiH

– Nadam se da će biti ispoštovan rok od 30 dana – rekla je ona.

Poslanik u PSBiH Obren Petrović očekuje da parlament BiH počne da radi u punom kapacitetu.

-Biće tu svakakvih komentara, a mi samo treba da idemo dalje – rekao je Petrović.

Lider US Nenad Stevandić rekao je da je sporazum dobar i da protiv njega mogu da budu samo izborni gubitnici u Srpskoj.

On je rekao da sporazum nije ni na čiju štetu i da Srbija trenutno ima viši nivo saradnje sa NATO nego BiH.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović rekla je da ne vidi ništa problematično u formiranju vlasti BiH.

– Nadam se da će rok biti ispoštovan. Lično smatram da nije problem i da bude neka sedmica duže, ako je to potrebno zbog nekih proceduralnih razloga – rekla je ona.

Dodik je naglasio da sporazum treba čitati onako kako piše, a što je rekao i Vuk Karadžić.

Komentarišući Šarovićeve riječi da je sporazum kapitulacija, Dodik je rekao da je “izdao njegovu izdaju” i da će Savjet ministara biti formiran.

(Srpskainfo)

“Dual” radar do kraja septembra u Banjaluci

Radarski sistem “dual” od sutra do 30. septembra kontrolisaće brzinu vozila na putevima u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka, najavljeno je iz ove uprave. Ovaj sistem podrazumijeva evidentiranje brzine bez prisustva policijskih službenika i bez zaustavljanja. “Radarski sistem evidentira brzinu na obje saobraćajne trake u dnevnim i noćnim uslovima, a uređaj istovremeno detektuje više vozila u

Kreću kontrole svadbenih salona i „keteringa“

Gradska inspekcija će u narednim danima pooštriti kontrole svadbenih salona i ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge na bazi „keteringa“, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove. Tržišna inspekcija će iz svoje nadležnosti, prije svega, kontrolisati posjedovanje rješenja o registaraciji i izdavanju odgovarajućeg računa za pružene ugostiteljske usluge, dok će Inspekcija rada kontrolisati prijavu radnika i

Banjalučanin osumnjičen da je iz kafića ukrao 100 KM siće i alkohol

Tridesetsedmogodišnji Banjalučanin Vedran N. uhapšen je zbog sumnje da je iz kafića u ovom gradu ukrao novac i alkoholna pića, saznaju “Nezavisne”. Iz Policijske uprave Banjaluka saopštili su, navodeći inicijale uhapšenog, da je krivično djelo teška krađa počinjeno u subotu. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 17.08.2019. godine, postupili su po zaprimljneoj prijavi, identifikovali i

Sve više firmi u RS pokreću strani državljani: Traže radnike u Banjaluci, plata 1.000 eura

U Republici Srpskoj  raste broj novoregistrovanih firmi. Prema podacima APIF-a u prvih šest mjeseci registrovano je 426 novih firmi, dok je u istom period prošle godine taj broj iznosio 426. Sve je više i firmi koje pokreću strani državljani a top deset stranih osnivača dolazi iz Slovenije, Srbije, Turske, Austrije, Hrvatske, Njemačke, Latvije, Sjeverne Makedonije

CILJ POVEĆANA BEZBJEDNOST ĐAKA Od danas besplatan tehnički pregled autobusa

U Republici Srpskoj će od danas do 31. avgusta biti sprovedena besplatna kontrola tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa, sa ciljem povećanja bezbjednosti đaka u saobraćaju, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Srpske. U akciji besplatne kontrole učestvovaće 58 stanica za tehnički pregled koje su registrovane za tehnički pregled autobusa. “Ovom akcijom, čiji je cilj

“Vitaminka” traži 50 radnika

Fabrika za preradu voća i povrća “Vitaminka” iz Banjaluke raspisala je oglas za prijem 50 radnika na određeno vrijeme.