Politika 22.12.2018.

SASTANAK VUČIĆ – DODIK U Donjoj Gradini, Srbija i RS će zajedno podići memorijalni centar

ČITANJE: 5 minuta

Srbija i Republika Srpska zajednički će graditi memorijalni kompleks u Donjoj Gradini, posvećen stradanjima Srba u Jasenovcu.

To su izjavili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka u Beogradu.

– Ideja je da napavimo najveći zajednički spomenik. To će biti memorijalni centar, muzej sa mogućnošću najkvalitetnije video produkcije kako bi djeca u RS, BiH i Srbiji mogla da uče kakvo se zlo dogodilo u Jasenovcu. Ne želimo da prihvatmo fabrikovanje činjenica, želimo da poštujemo one koji su stradali u prošlosti – rekao je Vučić.

Dodik je dodao da je kraj politici koja ne želi da govori o stradanju Srba, kako slučajno ne bi nekoga uvrijedila.

– Nedavno je rečeno da je logor Jasenovac pokrivao površinu od 740 kilometara kvadratnih, a da je Aušvic bio na 40 kilometara kvadratnih. Ustaše su u Jasenovcu pobile 750.000 ljudi. Jasenovac je najveći mrtvi grad Srba. To su počinile ustaše, državna politika NDH – poručio je Dodik.

On je Vučića upoznao s tim da je RS završila konstituisanje vlasti, ali da Bošnjaci koče sa izborom predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

– To je politika – kreni da nigdje ne stigneš. Čak imamo i preporuke međunarodne zajednice da formiramo što prije Savjet ministara BiH, ali ništa. Ako ne bude načina da se formira Savjet ministar, onda ne vidim razlog da i ja tamo sam radim – poručio je Dodik.

On je dodao da su odnosi RS i Srbije najbolji mogući i da je za cijelu BiH važno da ima najbolje odnose sa Srbijom, koja se pokazala kao stabilan partner i ekonomski i na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Pošto međunarodni faktor priznaje pravo na opredjeljenje nekim drugima, onda je logika da se i nama počne dozvoljavati to pravo. Zamolio sam Vučića da u budućim razgovorima ojača taj pristup – riječi su Dodika.

On je naglasio da BiH ne odobrava necivilizacijsko uvođenje taksi vlasti u Prištini i dodao da BiH ne priznaje Kosovo kao nezavisno.

– Niko nije postupio recipročno, smatrajući da je dovoljno da međunarodni faktor koji je stvorio tu garnituru, može na njih da utiče. Što se tiče odnosa BiH i Srbije, nekoliko je otvorenih pitanja. To je granica i neki komunikacijski dodir. Kroz istoriju se može locirati činjenica da je malo putnih pravaca iz BiH prema Srbiji. Mostovi na Drini su bili puka slučajnost. Danas je to promijenjeno.

Odnosi koje grade RS i Srbija su najbolji mogući do sada. Prioritet je spoj na Drini sa autoputnom mrežom koja dolazi iz RS. Izgradili smo autoput Banjaluka – Doboj, vjerujemo da ćemo imati dogovor o preostalih 96 kilometara od Doboja do Drine. Važno je da se napravi spoj kod Višegrada i da se gradi brza cesta prema Istočnom Sarajevu – poručio je Dodik.

Govoreći o posljednjim medijskim istupima crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, Dodik je rekao da Crna Gora treba da promijeni odnos prema Srbima, te da on podržava jedinstvo Srpske pravoslavne crkve.

Vučić je rekao da je Dodika obavijestio o tome da period koji dolazi neće biti lak, poslije godine koja je bila jedna od najboljih u savremenoj istoriji u ekonomskim rezultatima Srbije.

– Ali, onda se kao sijenka nadvije to što se zbiva u našim odnosima sa Prištinom. Očuvaćemo mir, ali ukoliko bi neko pokušao pogrom našeg naroda, Srbija će biti u stanju da zaštiti svoj narod – rekao je Vučić.

On je naglasio da je bilo riječi o autoputu Beograd – Sarajevo, te je dodao da je Srbija spremna da završio svoj dio posla, zajedno sa mostom na Rači.

– Potom očekujem da svojih 96 kilometara uradi RS, a nadam se da će FBiH uraditi svoj dio od Brčkog do Tuzle i kasnije do Sarajeva – zaključio je Vučić.

Vučić: Pokazaću Ivaniću dokaze o miješanju Zapada u izbore kad dođe u Beograd

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku pokazao dio operativnih podataka o miješanju zapadnih sila u izborni proces u BiH, te da će ih pokazati i Mladenu Ivaniću.

“Pozvao sam nedavno Mladena Ivanića i rekao mu da ću i njemu pokazati kada dođe u Beograd”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, poslije sastanka sa Dodikom.

On je naglasio da neće javnosti da pokazuje podatke do kojih su došle različite službe, ali da će o tome obavijestiti one kojih se to ticalo, a učestvovali su na različitim stranama na oktobarskim opštim izborima u BiH.

“Njima sam spreman da pokažem, a neka vas Mladen Ivanić, kome želim dobro zdravlje, obavesti, kada dođe sledeći put kod mene, jesam li imao šta da mu pokažem ili ne”, rekao je Vučić i dodao da je suviše ozbiljan da bi se s tim igrao.

On je naglasio da je “najsmješnije” bilo da se govori kako se Srbija miješala, a da se neke velike sile nisu miješale.

Vučić je podsjetio da nije došao da otvori bolnicu u Istočnom Sarajevu, gdje ga je čekalo pet ili šest hiljada ljudi, samo da neko ne bi rekao da se Srbija miješala.

“Zato su svi ćutali kada je premijer Hrvatske otišao u Mostar na završni stranački skup. Nemam ništa protiv toga, samo vam kažem kako su različiti aršini i u BiH i kod svih drugih”, rekao je Vučić.

Dodik je rekao da je bio svjedok kada je Vučić pokazao Ivaniću operativni nalog za prisluškivanje.

“Ivanić je imao priliku da to vidi i nije mu bilo baš ugodno”, istakao je Dodik.

(Srpska Info, Srna)