Region 13.09.2021.

SASTANAK VUČIĆ – MERKEL: Odnosi u znaku spremnosti da se sasluša druga strana

ČITANJE: 6 minuta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su razgovori sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel bili otvoreni o svim važnim društvenim i političkim pitanjima. Merkelova je poručila da odnose dveju zemalja odlikuju iskrenost i sposobnost da se druga strana sluša i na osnovu toga sprovedu konkretni koraci.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije nakon sastanka sa Angelom Merkel, koja boravi u poseti Srbiji dve nedelje uoči odlaska u penziju, rekao da je za Srbiju to velika čast.

“Lično sam ponosan što sam posle mnogo godina saradnje imao priliku da budem jedan od učesnika, domaćina kancelarke Merkel na kraju njenog mandata. Hvala kancelarki na svemu što je učinila kako za Zapadni Balkan, tako i za Srbiju. Za razliku od mnogih drugih kod nas zahvalnost ne traje kratko i kada ne bude ovde kao kancelarka, mi ćemo uvek isto govoriti”, rekao je predsednik Srbije.

Naveo je da su razgovori sa kancelarkom bili otvoreni, konkretni i da su se ticali najvažnijih društevnih i političkih pitanja, i Srbije i regiona.

Dodao je da je sa Merkelovom razgovarao o evropskim integracijama Srbije i regiona, takođe i o usklađenosti spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU.

Naveo je da je stepen usklađenosti sa deklaracijama EU za četiri meseca podignut sa 46 na 62,5 odsto.

Predsednik je istakao da su razgovarali i o Berlinskom procesu. “Ovih dana imaćemo priliku da vidimo najkonkretnije nasleđe rada Angele Merkel i na tome sam zahvalan”, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije dodao je da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen uskoro stiže u zvaničnu posetu Beogradu, a da će u roku od 15 dana od tad biti potpisan ugovor o izgradnji auto-puta Niš-Pločnik-Priština.

“Razgovarali smo i o drugim slobodama, večeras ćemo dodatno razgovarati i predstaviću inicijativu Otvoreni Balkan, verujem da ćemo od predloženih rešenja za zajedničko regionalno tržište imati u periodu koji dolazi”, naveo je Vučić.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji Srbije i Nemačke, Vučić je rekao da je 2014. godine, kada je postao predsednik Vlade, 17.000 ljudi radilo u nemačkim kompanijama u Srbiji, a danas 72.000.

Dodao je da je Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, ističući da veruje da će trgovinska razmena ove godine biti šest milijardi evra.

“To je tri puta uvećano. A više od ta tri puta uvećan je izvoz, opet zahvaljujući nemačkim kompanijama”, rekao je predsednik dodajući da je veoma važna podrška Nemačke i u obrazovanju.

Govoreći o EU, predsednik kaže da je sa nemačkom kancelarkom razgovarao i o odnosima sa Prištinom i dijalogu.

“Srbija je veoma posvećena dijalogu, rekao sam da zamrznuti konflikt nije dobro rešenje i da treba da dođemo do kompromisnog rešenja i da će Srbija uvek biti otvorena kako da se dođe do toga, da je to dobro i da samo u miru vidimo ubudćnost”, naglasio je predsednik.

Vučić je dodao da je tema razgovora bila i vladavima prava napominjući da mora još mnogo da se uradi i da je Srbija posvećena ustavnim, pravnim, medijskim, političkim reformama.

Takođe, prema njegovim rečima, potpisani su sporazumi o memorijalima, obnovi Narodne biblioteke koja je bombardovana 1941. godine, a uskoro će biti potpisan i strateški sporazum o klimatskim proemnama.

“Za danas sam vežbao i spremio na svom ne dobrom nemačkom nešto što bi bila moja poruka kancelrki, ali zbog treme koju imam i straha da ne napravim greške, da mi se ne smeje pola Evrope, odlučio sam da to uradim tokom večere, pa ću zdravicu izgovoriti na nemačkom”, poručio je Vučić.

Merkel: Niz rezultata tokom zajedničke saradnje

Kancelarka Merkel je zahvalila na gostoprimstvu. “Kroz godine naše zajedničke saradnje smo zaista došli do otvorenog odnosa, punog poverenja i postigli smo na tom putu niz rezultata, još predstoji dugačak put pred Srbijom i celim regionom dok svi postanu države članice EU, što je naš zajednički cilj”, rekla je nemačka kancelarka.

Dodala je da je, između ostalog, razgovarano o Kosovu, Bosni i Hercegovini i nizu drugih tema o kojima je, kaže, potrebno razgovarati.

“Verujem da iskrenost u našim razgovorima i sposobnost da se druga strana sluša i da se na osnovu toga koraci sprovedu, to odlikuje naše odnose”, rekla je Merkelova.

Kancelarka je dodala da su Srbija i Nemačka međusobno blisko povezane.

“Videla sam zbirku dokumenata i videla sam da smo imali nemačko-srpske odnose davno u različitim oblastima, ekonomiji, kulturi, tako je i danas”, rekla je kancelarka Nemačke.

Ukazala je da je ove godine navršeno 80 godina od napada Vermahta na Jugoslaviju, dodajući da će Nemačka izdvojiti 500.000 evra za obnovu Narodne biblioteke koja je tada bombardovana.

Takođe, dodala je da je razgovarano o klimatskim promenama, unutrašnjoj politici, reformama, otvaranju novih poglavlja u procesu pristupanja EU.

“U oblasti pravnog sistema važno je da se postigne napredak, presednik je izneo planove i obećanja”, navela je Merkelova dodajući da je Vučića upoznala kao osobu koja ne daje lažna obećanja, već ispuni ono što je rekao.

Napomenula je da sutra ide u Albaniju, gde će se sastati sa premijerima zemalja regiona.

“Važnu ulogu u vezi sa približavanjem EU ima Berlinski proces i zadovljstvo mi je da vidimo rezultate korak po korak. Ohrabrujem da se ide dalje ka pravnoj državi, pluralnom društvu”, navela je kancelarka.

18.30: Predsednik Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagram profilu snimak sa terase Palate “Srbija”.

“Prvi pogled na Beograd sa terase Palate ‘Srbija’. Nikada nećemo zaboraviti koliko je Angela Merkel pomogla Srbiji i celom regionu. U čast njenog dolaska Beograd je danas posebno lep”, ističe se u objavi uz video-snimak.

16.15: Nemačka kancelarka Angela Merkel sletela je na beogradski aerodrom i započela posetu Srbiji tokom svoje oproštajne balkanske turneje.

Na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, nemačku kancelarku je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pred njen dolazak rekao da „ima veliku tremu“, prenosi nova.rs.

Predsednik Srbije uručio je nemačkoj kancelarki buket cveća, a ispred aviona su bili postrojeni srpski gardisti. Oko 18 časova očekuje se i ceremonija svečanog dočeka Merkelove ispred Palate Srbija, a zatim će biti organizovana radna večera.

Angela Merkel došla je u dvodnevnu posetu Srbiji, gde će se, pored predsednika Srbije, sastati i sa predstavnicima civilnog društva.

Ranije je najavljeno da će Aleksandar Vučić pokloniti nemačkoj kancelarki pirotski ćilim i još jedan lični poklon, koji je iznenađenje.

Podsetimo, nemačka kancelarka se nalazi na oproštajnoj balkanskoj turneji, a nakon Beograda sutra ide u Tiranu, gde će se sastati sa premijerom Albanije Edijem Ramom, zatim će imati zajednički ručak sa šefovima vlada zapadnobalkanske šestorke, a potom i odvojene sastanke sa premijerima Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Kosova.

Inače, zbog posete će pojedine saobraćajnice u Beogradu biti zatvorene, a najveća gužva u saobraćaju je na Gazeli.

(SB)