Svijet 21.07.2021.

SASTANCI NA VISOKOM NIVOU: Bijela kuća razmatra uvođenje obavezne vakcinacije protiv korone

ČITANJE: 1 minuta

Američka kopnena granica s Kanadom i Meksikom ostaje zatvorena za putovanja koja nisu nužna do najmanje 21. kolovoza, objavilo je danas ministarstvo domovinske sigurnosti.

Odluka o jednomjesečnom produženju dolazi nakon što je Kanada u ponedjeljak objavila da će od 9. kolovoza dozvoliti ulazak u zemlju Amerikancima koji su potpuno cijepljeni protiv covida-19, prenosi index.hr.

Prethodnih 16 mjeseci je bio zabranjen ulazak kopnenim putem u SAD iz Kanade ako putovanje nije nužno, što su kritizirali poduzetnici zbog štete koju im ta odluka nanosi. SAD je ipak dopuštao Kanađanima da dolete, no Kanada to isto nije dopuštala Amerikancima.

Bijela kuća planira novi krug sastanaka na visokoj razini na kojima će se raspravljati o ograničenjima putovanja i potencijalnom uvođenju obveze cijepljenja protiv covida-19, ali još ništa nije odlučeno, kažu Reutersovi izvori.

Bijela kuća je početkom lipnja osnovala radne skupine s EU, Velikom Britanijom, Kanadom i Meksikom kako bi se pronašli modeli za ukidanje restrikcija.

SAD obnavlja ograničenja za Kanađane i Meksikance svakih mjesec dana od ožujka 2020.

Zrakoplovne kompanije i drugi traže od Bidenove administracije da ukine restrikcije s kojima se suočavaju neamerički putnici iz Velike Britanije, šengenskog prostora u Europi, Kine, Indije, Južne Afrike, Irana i Brazila.

(SB)

Oznake: Bijela kuća