Politika 24.01.2022.

Sastanku Pauerove sa logorašima prisustvovali i predstavnici iz Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Na sastanku bivših ratnih logoraša sa direktorom Američke agencije za međunarodni razvoj USAID-a Samantom Pauer, u okviru njene nedavne posjete Sarajevu, bili su predstavnici sva tri konstitutivna naroda u BiH, među kojima i Janko Samouković, predsjednik Udruženja logoraša Višegrad.

Potvrđeno je to za portal Banjaluka.net iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Odgovarajući na tvrdnje da predstavnici srpskog naroda nisu prisustvovali sastanku koje su se u medijima pojavile nakon susreta, iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH navode da su sagovornici administratorice Pauer bili bivši ratni logoraši, predstavnici su sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Dodaju da su sagovornici Pauerove trenutno uključeni u aktivnosti na polju pomirenja u svojim zajednicama u BiH, te da su prethodno bili dio on-line kampanje Ambasade SAD pod nazivom “BiH heroji”.

“Administratorica Samanta Power se tokom nedavne posjete Bosni i Hercegovini sastala sa bivšim ratnim logorašima koji su trenutno uključeni u aktivnosti na polju pomirenja u svojim zajednicama. Sagovornici administratorice Power, koji su prethodno bili dio on-line kampanje Ambasade SAD ‘BiH heroji’, predstavnici su sva tri konstitutivna naroda u BiH, među njima i Janko Samouković, predsjednik Udruženja logoraša Višegrad”, stoji u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH zaključuju da USAID projekt PRO-Budućnost sarađuje sa žrtvama rata iz oba entiteta od januara 2010. godine, pružajući im podršku te priliku da podijele svoja iskustva s drugima i rade na promociji međusobnog razmijevanja i izgradnji mira s ciljem prosperitetnije i sigurnije budućnosti za sve građane BiH.

(N.Sp)