Politika 23.03.2016.

Sat u parlamentu Italije 122 dolara

ČITANJE: 2 minute
italija parlament
Još odranije je poznato da italijanski političari, tačnije narodni poslanici, zarađuju najviše u Evropi. Iako im je ta naknada u međuvremenu smanjena, oni i dalje zarađuju impresivnih 122 evra za svaki sat koji provedu u parlamentu.

Njihovu satnicu izračunali su novinari italijanskog lista „La Stampa“, koji su počeli da prate aktivnost poslanika od 28. aprila 2013. godine, kada je na vlast došla Demokratska partija Enrika Lete. Naime, od tog datuma italijanski poslanici su prisustvovali na 563 parlamentarne sjednice, a prosječna sjednica se sastojala od 16,1 sastanka, od koji su neki trajali oko pet sati.

Ako se uzme da je prosječni italijanski narodni poslanik mjesečno zaradio 5.425 evra, to znači da je svaki poslanik plaćen 122 evra za svaki sat proveden u parlamentu, što je daleko više nego u ostalim zemljama. Naravno, u ovaj iznos nisu uračunate razne beneficije i troškovi koji poslanici naplaćuju svaki mjesec, a koje nekada dostižu i 4.000 evra.

Ipak, čak i da nije ovih beneficija oni su opet među naplaćenijima. Ipak, namjera italijanskih novinara bila je da provjere koliko zaista poslanici zarade svoje astronomske plate. Tako su izračunali da su poslanici u pomenutom periodu usvojili 226 zakonskih akata, što i nije loš rezultat. U poređenju s nekim drugim sazivima, oni su odradili daleko više od svojih prethodnika. A, da su im naknade zaista smanjenje svjedoče i podaci iz perioda 1995 1996. godine. Naime, italijanski poslanici koji su zasjedali u tom sazivu zarađivali su čak i do 250 evra za svaki sat proveden u parlamentu.

„Istina je, današnji poslanici rade daleko više nego njihovi prethodnici, posebno ako uporedimo one poslanike iz saziva 1948. godine. Međutim, s druge strane se postavlja pitanje koliko je taj rad zaista kvalitetan. Neki su uvjereni da je njihov rad prilično loš“, kaže Đanfranko

Paskino, politički analitičar, koji se već duže vrijeme bavi kvalitetom rada narodnih poslanika. Ipak, on smatra da to nije njihova greška.

„Da, to je rijetko kada njihova greška, jer mislim da su zapravo oni koji treba da organizuju njihov rad prilično neiskusni i tu dolazimo do razmimoilaženja“, kaže on.

Ipak, italijanski poslanici nisu plaćeni samo da sjede u parlamentu. Naime, oni imaju brojne aktivnosti u svojim izbornim jedinicama, ali su dužni da se pojavljuju u medijima.

Prema podacima jedne sveobuhvatne studije objavljene 2013. godine, koju je uradio International Political Science Association (IPSA), italijanski poslanici su, ipak, među najplaćenijima na svijetu.

Naime, prema ovim podacima, norveški poslanici zarađuju 112.000 evra godišnje, dok njemački poslanici zarađuju 99.000 evra. Među lošije plaćene spadaju francuski poslanici, koji godišnje zarade 71.000 evra.

(Nezavisne novine)