Svijet 13.01.2023.

Satelitski snimci krematorijuma i pogrebnih zavoda u Kini ukazuju na veći broj umrlih od kovida

ČITANJE: 2 minute

Satelitski snimci gradova u Kini pokazuju pojačanu građevinsku aktivnost kod krematorijuma i pogrebnih zavoda, ilustrujući ozbiljnost jačanja epidemije u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, dok su tamošnji zvanični brojevi umrlih od kovida-19 mali, piše En-Bi-Si.

Slike koje je kompanija „Maksar” snimila krajem decembra i početkom januara i podelila s američkom TV-mrežom „En-Bi-Si njuz”, pokazuju nove, veće parkinge i veći broj automobila parkiranih ispred pogrebnih zavoda u Pekingu i drugde poređenju sa snimcima iz istog perioda prethodnih godina.

Satelitski snimci potvrđuju izveštaje reportera iz Pekinga, gde zvaničnici kažu da je epidemija već dostigla vrhunac. Uz snimke građevinske aktivnosti, na snimcima se vidi kako kineski radnici u belim zaštitnim odelima istovaraju mrtvačke kovčege iz kombija koji neprekidno stižu pred pogrebne zavode koje obezbeđuje policija. Na nekim mestima u Pekingu krematorijumi rade neprekidno, 24 sata dnevno i to čitave nedelje, a jedna velika pogrebna kuća je za En-Bi-Si rekla da se na termin za kremaciju čeka do dve nedelje. Pošto neke pogrebne kuće više ne dozvoljavaju komemoracije, novinari su bili svedoci kako ih porodice priređuju u bolnicama pred kojima u uličicama čekaju prazni kovčezi.

Dok kineska Vlada kaže da je epidemija predvidljiva i pod kontrolom, Svetska zdravstvena organizacija kaže da zvanični kineski podaci nedovoljno predstavljaju broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva od kovida.

Kina je prijavila manje od 40 smrtnih slučajeva povezanih s kovidom od 7. decembra, kada su zvaničnici naglo ukinuli sanitarnu politiku „nula kovida” koja je u poslednje tri godine u velikoj meri štitila 1,4 milijarde stanovnika Kine od virusa, ali je izazvala rasprostranjene proteste i privredne probleme.

Zvanični broj smrtnih slučajeva u Kini je svega oko 5.270 od početka pandemije, ali međunarodni stručnjaci kažu da bi u narednim mesecima, pošto su ograničenja ukinuta, broj smrtnih slučajeva mogao da skoči na milion ili više što bi bilo gotovo isto kao u Sjedinjenim Državama.

E.M.