Vijesti 15.06.2022.

SATLER: EU snažno podržava Agenciju za lijekove BiH

ČITANJE: 2 minute

U Banjoj Luci danas je održana konferencija “Dostupnost lijekova u Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji“, u okviru projekta koji finansira EU.

Cilj projekta bio je prezentirati javnom mnijenju važnost snažnog regulatornog tijela, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBIH), u procesu pristupanja EU.

“EU podržava sve napore za jačanje državnog nivoa ALMBiH i pruža ekspertsku misiju tehničke pomoći, nabavku nove informatičke opreme u vrijednosti od 20.000 eura za njene potrebe i cilj nam je da potrebe Agencije budu uključene u programiranje IPA-e do 2023. godine. Današnja konferencija je savršena prilika da se razgovara o ukupnoj situaciji zdravstvenog sistema u BiH sa posebnim fokusom na dostupnost lijekova, ulogu ALMBiH u osiguravanju lanaca nabavke i tržišne registracije kvalitetnih i sigurnih lijekova, ali i da se dotaknemo rješenja i najboljih EU prakse. Ovaj događaj je i mjesto da se glasno kaže da bi inicijative koje dodatno fragmentiraju regulatorno okruženje, poput one o osnivanju posebne Agencije za lijekove i uređaje RS, imale ogroman negativan uticaj. Posljedice koje su u suprotnosti sa interesima pacijenata, proizvođača i uvoznika, koje narušavaju jedinstveni ekonomski prostor unutar zemlje”, izjavio je Jurgis Vilčinskas, vršilac dužnosti zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Projekat je partner Udruženja proizvođača inovativnih lijekova, a okupio je govornike Ambasade Švicarske u BiH, predstavnike ALMBiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Agencije za lijekove Hrvatske, predstavnike farmaceutske industrije i Udruženja pacijenata.

Na vijest o skupu reagovao je i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, koji je na Twitteru poručio: “Evropska unija snažno podržava Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH. To je sastavni dio procesa SSP-a i pruža konkretne koristi bosanskohercegovačkim građanima”, prenosi NAP.

(SB)

Oznake: Johan Satler