Vijesti 30.01.2023.

Satler: Kandidatski status – važan signal za BiH

ČITANJE: 2 minute

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izrazio je danas u Sarajevu zadovoljstvo učešćem na konferenciji “Svijet 2023”, pri čemu je istakao činjenicu da je EU dodijelila kandidatski status BiH, označavajući to kao “važan signal”.

Satler je novinarima prije početka skupa rekao da je formiranje vlasti išlo brže, a postoje i značajni programi na kojima je rađeno zajedno.

On kaže da se od vlasti očekuje da sada krenu naprijed. i dodaje da je duga lista onoga što treba uraditi – za različite nivoe vlasti, kao što je uspostavljanje zakona o elektronskom potpisu na nivou BiH, uspostavljanje elektronskih poslovnih registara.

“Očekujemo napredak i u rješavanju mnogih drugih pitanja, uključujući energetsku tranziciju”, poručio je Satler i zahvalio organizatorima konferencije – Centralnoj banci BiH, kompaniji “Kolor medija komunikejšns” i magazinu “Ekonomist”.

Ambasada Velike Britanije u BiH DŽulijan Rajli rekao je da ova ambasada sa zadovoljstvom podržava održavanje konferencije “Svijet u 2023”.

Prema njegovim riječima, BiH ima ogroman tehnološki potencijal koji ove godine treba da iskoristi na svom reformskom putu.

On očekuje da bi tehnološki rast i potencijalne investicije trebalo da omoguće brži ekonomski rast i ekonomsku stabilnost BiH.

“To je put ka jačoj, energičnijoj i efikasnijoj ekonomiji BiH, i to donosi nadu u prosperitet svih njenih građana. Velika Britanija je spremna da podrži taj put napretka BiH”, poručio je Rajli.

Jedan od organizatora ovog skupa, direktor “Kolor medija komunikejšns” Robert Čoban podsjetio je da je ovo druga regionalna konferencija, koja uključuje i skupove u Zagrebu i Beogradu, ističući da nije lako organizovati diskusije na kojima se predviđaju određeni događaji, o čemu nabolje svjedoči virus korona koji je negativno iznenadio cijeli svijet.

I on je pozdravio činjenicu da je BiH dobila kandidatski status za pristupanje EU.

Konferenciju je organizovala kompanija “Kolor medija komunikejšns” u saradnji sa Centralnom bankom BiH i uz podršku Ambasade Velike Britanije u BiH i Delegacije EU u BiH.

(Srna)

Oznake: Johan Satler