Politika 24.05.2022.

Satler: Nema sumnje da će se izbori održati 2. oktobra, to se ne dovodi u pitanje

ČITANJE: 2 minute

Šef Delegacije Evropske unije (EU) Johan Satler komentarisao je optužbe određenih političkih krugova da se on protivi odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini za osiguravanje novčanih sredstava Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za organizovanje Opštih izbora ove godine kao i to da je on direktno odgovoran i da radi u interesu HDZ.

Na ovo pitanje novinarke N1 Satler je kazao da je izborni proces okosnica svake demokratije.

– U ovakvim okolnostima kada je CIK raspisao izbore, ne moram ni naglašavati potrebu da se osiguraju sredstva za njihovo održavanje. Nema sumnje da će se izbori zaista i održati onako kako je i predviđeno 2. oktobra i to ne treba dovoditi u pitanje. Ja sa svoje strane mogu samo pozvati nadležne, a prije svega govorim o Savjetu ministara BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH, da u narednim danima zbog hitnosti ovog pitanja donesu sve potrebne odluke koje će omogućiti realizaciju izbora – naglasio je Satler.

Spomenuo je i to da je prošle sedmice komesar za proširenje EU Oliver Varhelji uputio direktan dopis u kojem od Ministarstva finansija i trezora BiH traži da ponovo djeluje.

– Mislim da su samim time apsolutno jasni stavovi Evropske unije kada je riječ o izborima i ovoj temi. Nema razloga zaista da bilo ko izbore dovodi u pitanje i još ću naglasiti da smo jedinstveni u stavovima po ovom pitanju sa svim našim partnerima ne samo u EU već i u svim našim državama članicama, SAD i kancelarijom visokog predstavnika – poručio je Sattler.

Podsjetimo, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na jučerašnjoj hitnoj sjednici, nakon rasprave o osiguranju novčanih sredstava za finansiranje Opštih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine, a koju je iniciralo pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, nije usvojio zaključak koji su oni predložili.

Predloženi zaključak predviđao je da se “nalaže ministru finansija i trezora u Savjetu ministara BiH da sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava Centralnoj izbornoj komisiji BiH za provođenje izbora 2022. godine u iznosu od 12.528.000 KM, u skladu sa zahtjevom CIK, i Savjeta ministara BiH da navedenu odluku usvoji u roku od 48 sati, te da se navedena sredstva stave na raspolaganje CIK radi provođenja Opštih izbora 2022. godine“.

Od 15 delegata, “za“ predloženi zaključak glasalo je njih šest, osam delegata je bilo protiv, a jedna suzdržan, prenosi N1.

(N.S)

Oznake: Johan Satler