Politika 13.12.2022.

SATLER: Poruke iz Brisela pozitivne, ali u BiH ipak neophodno sačekati četvrtak

ČITANJE: 1 minuta

Bilo bi mudro da se ne proglašava pobjeda dok se ne dobije zadnja bitka za kandidatski status Bosne i Hercegovine i potrebno je sačekati zvaničnu odluku šefova zemalja članica Evropske unije u četvrtak, kazao je danas u Sarajevu šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler).

Izrazio je zadovoljstvo jer su nakon sjednice Vijeća za opće poslove Evropske unije došle pozitivne informacije i snažne poruke u pravcu odluke o dodjeli kandidatskog statusa.

Podsjetio je da je u junu tri sata trajala rasprava o Bosni i Hercegovini te iako su izgledi dobri treba sačekati četvrtak, ali bit će to veliki iskorak za BiH jer prije otvorenih pregovora o članstvu potrebno je prije svega dobiti formalno status kandidata.

– Bez tog koraka nema drugih koraka, ali vrlo jasno sam naglašavao da nakon dodjele tog statusa potrebno je već naredni dan vidjeti konkretne aktivnosti i konkretan rad – podvukao je Satler.

Kandidatski status stoga bi trebao biti poruka novoizabranim vlastima da rade dinamično i suštinski na ispunjavanju ključnih kriterija koji su pred Bosne i Hercegovine.

– Taj status bit će signal ostatku svijeta te investitorima koji žele doći da ulažu u BiH – zaključio je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler, prenosi Avaz.

(SB)

Oznake: Johan Satler