Politika 15.12.2022.

SATLER POZDRAVIO ODLUKU BRISELA: Vjerujem u ovu zemlju, BiH je oduvijek u srcu Evrope

ČITANJE: 2 minute

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler pozdravio je odluku da se BiH dodijeli kandidatski status za članicu Unije.

Sattler je u poruci građanima i građankama Bosne i Hercegovine poručio kako “vjeruje u ovu zemlju, koja je oduvijek u srcu Evrope”.

“Dijelim sa vama sreću što je Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status za članstvo u EU! Ujedinjeni u različitosti je vodilja i temeljna vrijednost EU. Bosna i Hercegovina i EU počivaju na istim temeljima – princip ‘ujedinjeni u različitosti’ je naša zajednička vrijednost, snaga i bogatstvo”, istakao je ambasador.

Istakao je kako BiH obiluje energijom i talentom.

“Bilo gdje da krenete u ovoj zemlji, naići ćete na kulturno naslijeđe i prirodne ljepote, uspjehe u oblasti umjetnosti i sporta, inovacije i tradicije – i najvažnije nepokolebljivi duh. Kandidatski status je naš znak da vjerujemo u ovu zemlju i da dijelimo vaše nade za bolju budućnost. Snažnija zaštita ljudskih prava, više povjerenja, djelotvorna borba protiv korupcije, funkcionalne javne institucije, jača ekonomija, bolja zdravstvena zaštita i obrazovanje”, naveo je Sattler.

Dodjeljivanje kandidatskog statusa je ohrabrenje za sve građane i građanke koji znaju da je put ka EU – put ka boljoj Bosni i Hercegovini, ocijenio je on.

Ali i…

“Poruka političkim liderima da okrenu novu stranicu i provedu potrebne reforme koje će donijeti dobro građanima i građankama, a BiH približiti EU. Znamo da je puno izazova pred nama, ali novi politički zamah je tu. Iskoristimo ga! Vjerujemo u ovu zemlju. Zemlju koja je – oduvijek u srcu Evrope”, zaključio je Sattler u poruci građanima i građankama Bosne i Hercegovine.

Oznake: Johan Satler