Politika 26.04.2022.

SATLER: Sjednica Doma naroda donijela još jedan razočaravajući dan za politiku u BiH

ČITANJE: 2 minute

Specijalni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler osudio je ponašanje političkih predstavnika u Domu naroda BiH u utorak, nazvavši to “još jednim razočaravajućim danom za bh. politiku”.

“Umjesto sadržajne demokratske rasprave, maksimalistički prijedlozi koji nisu u skladu sa standardima EU-a, beskorisni i nedemokratski bojkot, te izmjene integriteta odgođene zbog izostanaka”, poručio je Sattler.

On je dodao kako su opet građani BiH oni koji gube.

Podsjećamo, u utorak je zbog nedostatka kvoruma odgođena sjednica Doma naroda BiH na kojoj su se na prijedlog HDZ BiH po hitnoj proceduri trebalo raspravljati o izmjenama Izbornog zakona.

Nedostatak kvoruma nastupio je zbog nedolaska delegata SDA na sjednicu. SDA lider i delegat Bakir Izetbegović upozorio je kako se radi o “pokušaju da se zakon koji je protuustavan i u koliziji sa Federacijom Bosne i Hercegovine, zakon o kojem nema dogovora jer su proteklih godinu dana su trajali naši pokušaji da se postigne dogovor za izmjenu izbornog zakonodavstva”.

“Ukoliko bi zakon prošao, a bi prošao glasovima HDZ-a i SNSD-a, onda bi se jako zakomplikovalo pitanje usvajanja izmjena Izbornog zakona koje su sutra na dnevnom redu Predstavničkog doma i koje j izradila Interresorna grupa i koje se odnose na integritet procesa. Tako da smo mi iz SDA odlučili da danas ne prisustvujemo toj sjednici i da na taj način zaustavimo donošenje ovog nakaradnog prijedloga”, poručio je Izetbegović.

Zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Predlagači ovim zakonskim prijedlogom predlažu da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom (HNK), Srednjobosanskom (SBK), Zapadnohercegovačkom (ZHK), Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predložili su i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog, navedeno je u prijedlogu.

Predložili su i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

HDZ-ovi delegati, između ostalog, u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predlažu da mandat pripada političkoj stranci, a ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija idući sa liste te stranke.

(SB)

Oznake: Johan Satler