Politika 14.10.2022.

SATLER: Status kandidata važna prekretnica, budućnost BiH je u Evropskoj uniji

ČITANJE: 5 minuta

Evropska komisija je u srijedu preporučila dodjelu statusa kandidata BiH, što je historijski korak za našu zemlju. Na tome su mjesecima vrlo naporno radili briselski diplomati, a posebno je važan angažman Johana Satlera (Johann Sattler), šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

Kako je ambasador Satler istakao u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“, preporuka Evropske komisije o statusu kandidata za BiH je važna prekretnica za našu zemlju na putu ka EU.

– To je pozitivan signal i jasna poruka građanima ove zemlje da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, rame uz rame s ostalim državama članicama. Ova odluka je pozdravljena na najvišim nivoima Komisije, uključujući predsjednicu Ursulu fon der Lajen (Von der Leyen), visokog predstavnika Žozepa Borelja (Josep Borrell) i komesara Olivera Varheljija (Varhelyi). Kada kažemo da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU, to i mislimo. Preporuka za status kandidata je za dobrobit građana ove zemlje. Očekujemo da će ova odluka stvoriti novi zamah za poticanje reformi koje će podržati viši životni standard, jaču vladavinu prava, funkcionalnije institucije i bolje ekonomske izglede.

Postoje određeni uvjeti koje naša zemlja mora ispuniti do decembra, kada bi konačnu odluku o statusu kandidata trebalo donijeti Evropsko vijeće. Da li je ovo realan vremenski okvir u kojem to možemo ispuniti?

– Iako je preporuka Komisije od srijede bila bezuvjetna, postoje jasna očekivanja kako vlasti u BiH trebaju postupati dalje. Te uvjete je moguće ostvariti uz političku volju. Oni uključuju, kao prioritet, usvajanje izmjena postojećeg Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koje se tiče integriteta, donošenje novog zakona o VSTV-u, zakona o sudovima BiH i zakona o sprečavanju sukoba interesa. Također se očekuje da vlasti u BiH poduzmu odlučne korake na jačanju prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, unaprijede rad na koordinaciji upravljanja granicom i kapacitetima za upravljanje migracijama, te osiguraju funkcioniranje sistema azila, ali i da uspostave državni preventivni mehanizam protiv torture i zlostavljanja. Akcije koje će uslijediti trebale bi uključivati jače garancije slobode izražavanja te slobode medija, ali i zaštitu novinara. Trebalo bi postojati odgovarajuće sudsko praćenje slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima. Osim toga, bit će važno razviti nacionalni program za usvajanje pravne stečevine EU kako bi se osigurali rezultati u funkcioniranju koordinacije sa EU.

To nisu nova očekivanja niti su to stvari na kojima bi nadležni morali početi raditi od nule. Već su uloženi značajni napori da se ove važne reforme ostvare. Preporuku statusa kandidata vidim kao pozitivan korak koji bi dao novu energiju vlastima koje mogu i trebaju ispuniti ta očekivanja.

Evropsko jedinstvo

Kada je u pitanju izvještaj za prošlu godinu, koliko je naša zemlja napravila pomaka?

– Izvještaj o BiH je sveobuhvatan i detaljan dokument koji daje uravnoteženu i objektivnu ocjenu protekle godine. Mnogo toga što je navedeno u izvještaju već je poznato građanima Bosne i Hercegovine. Ostvaren je određeni napredak, naprimjer, nedavno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama ili ispunjavanje uvjeta za pristupanje BiH Mehanizmu civilne zaštite EU. Važan korak je i nastavak dijaloga o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Ostvaren je napredak u upravljanju migracijama i usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, kao i u reformi javne uprave i finansijskom upravljanju.

Ipak, tempo EU reformi je u posljednje vrijeme spor. Nije bilo napretka u oblasti ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterija za članstvo. Kao i u mnogim drugim aspektima, politički zastoj i politička kriza spriječili su državu da postigne napredak u ovom pogledu. Ipak, čvrsto vjerujem da su ovi izazovi privremeni i da se mogu prevazići. Znam da ima mnogo aktera u Bosni i Hercegovini koji su opredijeljeni da se provedu neophodne reforme, uglavnom za dobrobit građana ove zemlje.

Komesar za proširenje Varhelji je prokomentirao da je ovo prilika koja se dobiva samo jednom i da je ovo učinjeno za građane BiH.

– Građani Bosne i Hercegovine su zaslužili ovaj znak i to je jasna poruka da ovu državu želimo vidjeti u EU. Ovom preporukom EU poručuje da joj je stalo do Bosne i Hercegovine. Ovo je posebno važno u trenutnim geopolitičkim okolnostima i demonstracija je evropskog jedinstva i privrženosti zajedničkim principima i vrijednostima.

Najveći prijatelji BiH

Šta očekujete od nove vlasti kada je u pitanju put naše zemlje ka EU?

– Postoji novi zamah u proširenju EU i BiH treba iskoristiti ovu priliku. Tri četvrtine građana BiH želi budućnost u EU, a vjerujem da su izbori bili motivacija za veći dio napretka koji je uočen u približavanju EU u proteklih nekoliko mjeseci. Pozitivnu preporuku Komisije novoizabrane vlasti moraju iskoristiti kako bi ovu zemlju nepovratno postavili na put ka EU.

Bosna i Hercegovina može puno toga uraditi kada je to važno. Potrebno je prevazići podjele i intenzivirati reforme vladavine prava i upravljanja, boriti se protiv organiziranog kriminala i korupcije i poduzeti neophodne društveno-ekonomske reforme. EU će, kao i uvijek, podržati ovu zemlju dok čini ove korake. Mi ćemo i dalje biti uz vas – zaključio je ambasador Satler.

(SB)

Oznake: Johan Satler