Politika 12.10.2022.

SATLER: Veliki dan za BiH, građani zaslužili odluku Evropske komisije o kandidatskom statusu

ČITANJE: 2 minute

Johan Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, predao je izvještaj Evropske komisije predsjedavajućem Vijeća ministara naše zemlje Zoranu Tegeltiji.

Nakon toga su se obratili medijima. Satler je istakao da je danas važan dan za Bosnu i Hercegovinu, te da je upravo uručio dva važna dokumenta.

– Prva je preporuka Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata bez dodatnih uslova, a druga je Izvještaj BiH za prethodnu godinu. Isto sam predao Predsjedništvu.

Danas se u Briselu 27 komesara složilo da je ovo trenutak da Bosna i Hercegovina krene naprijed ka članstvu u Evropskoj uniji – rekao je Satler i čestitao građanima ovaj dan, rekavši da su oni zaslužni za to.

Satler je naveo da Izvještaj za prošlu godinu ima pozitivne i negativne nalaze, ali da nije napravljen preveliki napredak.

– Nije bilo ispunjenja uslova u pogledu političkih i ekonomskih kriterijuma. Svjedoci smo blokada institucija. Bilo je pomaka, kasno su dolazili, od proleća, počevši od sastanka u Briselu. Parlamentarna skupština usvojila je Zakon o javnim nabavkama – naveo je Satler i dodao da je napredak zabilježen iu reformi javne uprave.

– Što se tiče drugog dokumenta, preporuka je da se jednoglasno usvoji jutros u Briselu. Prijedlog je da se sa preporukom statusa kandidata BiH pristupi bez dodatnih uslova – navodi Satler, te naglašava da nema uslova, ali da postoje očekivanja.

Satler je naveo da je, što se tiče narednih koraka, odluka na Vijeću EU.

– Tri su razloga za davanje ove preporuke, prvi je napredak koji je napravljen u ukupnom periodu od tri godine, postoje stavke i problemi koji su dogovoreni. Drugi vrlo bitan razlog su okolnosti u kojima se nalazimo, ovdje govorim o geopolitičkim okolnostima. Treći razlog je što preporuka predstavlja svojevrsni zadatak za lokalne vlasti, one koji odlaze, ali i one koji dolaze – rekao je Satler.

Pozdravio je uspostavljanje Evropske zajednice, a na tom skupu se mogao čuti i glas BiH.

– Od početka agresije na Ukrajinu ujedinjavali smo se i zbližavali, a Bosnu i Hercegovinu i zemlje Zapadnog Balkana uključili smo u različite programe – kaže Satler.

Šef Delegacije EU iskoristio je priliku da pozove na ubrzani proces formiranja vlade.

Satler je na kraju odgovorio na Tegeltijine primjedbe da je samo jedan entitet negativno spomenut u izvještaju.

– Poštujem gospodina predsedavajućeg, ali moram da izrazim svoje neslaganje. Znam da je to poduži dokument, ali ako ga pročitate vidjet ćete kritički osvrt na dešavanja u FBiH, nekompletan sastav sudija Ustavnog suda, rad Vlade u tehničkom mandatu – rekao je Satler i dodao da nije zadovoljan jer se sve odvijalo presporo za zapadni Balkan, ali sada postoji prilika da se to ubrza, prenosi Avaz.

(SB)

Oznake: Johan Satler