Vijesti 21.12.2015.

Saudijski pisac osuđen na četiri godine zatvora

ČITANJE: 1 minuta
zatvor
Saudijski pisac reformista Zuhairu Kutbi osuđen je na četiri godine zatvora, a zabranjeno mu je da piše 15 godina.

To su na svojim Tviter nalozima saopštili piščev advokat Ibrahim al-Midajmik i sin Džamel Zuhair Kutbi.

Polovina kazne Kutbiju, koji je intelektualce u svojoj zemlji nazivao kukavicama, a Saudijsku Arabiju rasističkom zemljom, suspendovana je što znači da će služiti dvije godine, prenosi AFP.

Pisac mora da plati i novčanu globu od 26.667 dolara, a zabranjeno mu je da putuje u narednih pet godina, dodaju Midajmik i Kutbi.

Piščev sin naveo je na svom nalogu da je njegovog oca osudio sud za terorizam.

S obrzirom na to da nije odmah bilo jasno zbog čega je pisac osuđen, aktivisti optužuju Saudijsku Arabiju da su meta takvih sudova članovi civilnog društva.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Njujorku u avgustu je saopštila da je Kutbi (62) uhapšen nakon intervjua, koji je dao u junu ove godine, a u kojem je pozivao na reforme kao što je transformisanje zemlje u ustavnu monarhiju i suprotstavljanje religijskoj i političkoj represiji.

Organizacija navodi da su ga zvaničnici “očigledno” ispitivali zbog pojavljivanja na privatnoj televiziji “Rotana Halidžija”, što je “privuklo značajnu pažnju društvenih medija”.

Prema prevedenim odlomcima intervjua, koje je objavio institut za istraživanje medija sa Bliskog istoka, čije je sedište u SAD, Kutbi je rekao da je šest puta do sada bio u zatvoru.

On je, takođe, rekao da je bio u ludnici, jer je zahtijevao sprovođenje reformi.

Kutbi je optužio većinu saudijskih intelektualaca da “ne govore istinu”, tvrdeći da su rasizam i regionalizam deo saudijskog identiteta.

(Agencije)