Svijet 12.10.2022.

Saudijski princ Salman odlukom o nafti pomogao Putinu i naljutio Bajdena

ČITANJE: 4 minute

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman podcijenio je koliko bi ljutnja izazvala njegova prošlosedmična odluka da smanji proizvodnju nafte kao dio kartela OPEC+, direktno pomažući Moskvi da se nosi sa zapadnim sankcijama.

Američki predsjednik Joe Biden u intervjuu za CNN direktno je izjavio da će Saudijska Arabija platiti svoju odluku. “Biće nekih posljedica za ono što su uradili s Rusijom”, rekao je Bajden u utorak navečer. “Neću ulaziti u ono što ću razmatrati i šta imam na umu. Ali biće posljedica.”

Cijela Bidenova administracija je posljednjih mjeseci snažno lobirala protiv odluke o smanjenju proizvodnje. Kartel OPEC+ uključuje većinu zaljevskih država, Rusiju, Venecuelu i nekoliko drugih velikih izvoznika nafte, ali isključuje Kinu i SAD, zbog čega Washington nije imao direktan utjecaj na odluku.

Ekonomska diplomatija

Uprkos tome, američka ekonomska diplomatija izvršila je maksimalan pritisak na Saudijsku Arabiju – de facto vođu kartela – da odustane od poteza koji bi pomogao Moskvi da nastavi da finansira invaziju na Ukrajinu. Washington je ponudio Rijadu i drugim zemljama da otkupe njihov višak proizvodnje, a Biden je također prekršio obećanje dato u predizbornoj kampanji da će izolirati Mohammeda bin Salmana zbog njegove uloge u ubistvu saudijskog disidenta Jamala Khashoggija.u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. Kako bi osigurao pristup saudijskim energentima u svjetlu zapadnih sankcija Rusiji, sam Bajden je posjetio Rijad i sastao se sa prestolonasljednikom, de facto vladarom zemlje. Uprkos diplomatskoj ekskulpaciji Mohameda bin Salmana, Rijad nije uzvratio Vašingtonovim željama za proizvodnju nafte, već gledajući umjesto toga u vlastiti interes – smanjenje proizvodnje će stabilizirati cijene na višem nivou i dovesti do manjih viškova u slučaju vrlo vjerovatne globalne recesije.

Međutim, ovo smanjenje proizvodnje čini i rusku naftu – koja je relativno skupa za vađenje i koju Moskva već mora da prodaje uz značajan popust Kini i Indiji – znatno profitabilnijom za Rusiju u narednom periodu. Saudijska Arabija je jedan od ključnih sigurnosnih partnera Washingtona na Bliskom istoku, gdje američke oružane snage imaju čak pet vojnih baza, a Rijad je jedan od najvećih svjetskih kupaca američkog oružja. Zbog toga je Mohamed bin Salman vjerovatno mislio da može slobodno proturječiti željama Washingtona bez posljedica, ali se čini da je ovaj put – opet – pogrešno izračunao.

Globalna inflacija

Diplomatski front protiv Rijada otvorio je prošlog vikenda američki senator Robert Menendez , šef senatskog odbora za vanjsku politiku. Demokrata Menendez pozvao je na zamrzavanje isporuke oružja Saudijskoj Arabiji i na prekid sigurnosne saradnje. “Princ Muhamed je pomogao da se osigura Putinov rat preko kartela OPEC+”, rekao je Menendez. “Neću dati zeleno svjetlo za bilo kakvu saradnju sa Rijadom dok Kraljevina ne razmisli o svom stavu u vezi s ratom u Ukrajini. Dosta je bilo. Jednostavno nema mjesta da bude na obje strane ovog sukoba.”

Njegove stavove ponovili su senator Richard Blumenthal i predstavnik u Domu Ro Khanna , obojica demokrata i članovi Odbora za oružane snage Predstavničkog doma. U kolumni za Politico, upozorili su da je potez Rijada pogoršao globalnu inflaciju, potkopao dosadašnje uspješne napore SAD da zaustave rast cijena goriva i pomogao u finansiranju Putinovog rata u Ukrajini.

Upravo je ovaj pretposljednji faktor ključan za američku Demokratsku stranku, kojoj idućeg mjeseca predstoje izbori na sredini mandata za izbor cijelog sastava Donjeg doma i 35 od 100 mjesta u Senatu. Istorijski gledano, cijene goriva na benzinskim pumpama često su se koristile za odlučivanje o vladajućoj stranci na američkim izborima, zbog čega su Bajden i njegova stranka lično smanjili proizvodnju uoči izbora.

Izbori su razlog zašto će Rijad osjetiti “posljedice” po Saudijsku Arabiju tek nakon izbora.

Prema izvorima iz Washingtona, kako piše Wall Street Journal, odluka Mohammeda bin Salmana je znak da on želi da vodi sigurnosnu i energetsku politiku odvojeno od SAD-a, ali bi odgovor Washingtona mogao biti brutalan.

Neki članovi Kongresa već pozivaju na povlačenje svih američkih snaga iz Saudijske Arabije, ideja o zaustavljanju dalje prodaje oružja već je okupila brojne zakonodavce, a čelnici Senata obje strane pozivaju na nastavak NOPEC zakona to bi omogućilo federalnim vlastima da tuže OPEC zbog kršenja zakona o konkurenciji.

Usklađenost OPEC+ sa Moskvom dodatno je potvrdio i prvi čovjek Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Zayed Al-Nahyan , koji je posjetio Vladimira Putina u St. Petersburgu u utorak, prenosi Jutarnji.hr.