Svijet 27.07.2021.

“SAURONOVO OKO”: EU planira izgradnju vlastitog sistema za posmatranje svemira

ČITANJE: 2 minute

Evropska unija je odlučila izgraditi vlastiti sustav za promatranje svemira te obavještavanje i uzbunjivanje u slučaju opasnosti ili sumnjivih dešavanja u Zemljinoj orbiti, piše Deutsche Welle.

Vlastiti znači da EU, kada je riječ o svemirskim opasnostima, ne želi više biti ovisna o tehnologiji, arsenalu i raspoloženju Sjedinjenih Američkih Država, prenosi index.hr.

Zato se Europska komisija, prema pisanju njemačkog tabloida Bild, obratila prije svega koncernu Ariannegroup i njemačkoj firmi za svemirsku tehnologiju OHB iz Bremena. Svaka od njih će biti stožer rada na jednoj od dvije komponente, odnosno, jednom od dva “oka” za promatranje svemira.

Biće to Sauronovo oko i Odinovo oko.

Vidjeće sve

Sauron je poznat kao mračni vladar iz trilogije Gospodar prstenova čiji je zaštitni znak goruće oko. Firma Ariannegroup, koja pravi rakete i satelite, sada bi trebala izraditi sustav senzora za napredno korištenje i promatranje svemirske situacije – odnosno, na engleskom, Sensors of Advanced Usage and Reconnaissance of Outerspace situation ili skraćeno: Sauron.

Šef Ariannegroupa za Njemačku Pierre Godard je rekao za Bild da svojim klijentima želi pružiti “kompletnu kartu svemira: što tamo leti, gdje, kojom orbitom i kako se ti leteći objekti kreću”. “Pri tome je važno da se sazna jesu li ti leteći objekti prijateljski nastrojeni – ili ne. Na primjer, radi li se o dijelovima svemirskog otpada.”

Ti senzori bi trebali funkcionirati koristeći umjetnu inteligenciju, napredne algoritme i laserske zrake i trebali bi biti u stanju raspoznavati i najmanje objekte.

Odinovo oko (Odin je nordijski otac bogova i bog rata) bit će sustav za rano identificiranje balističkih tijela i letećih objekata koji se kreću hiperzvučnom brzinom. Na primjer, nuklearnih raketa Rusije ili Kine…

Skeniranje čitavog neba

Riječ je o sustavu devet teleskopa koji se nalaze ne više kontinenata, umreženih tako da se može “skenirati čitavo nebo”, kako je to rekao Pierre Godar.

“Svemir je”, prema njegovim riječima, “kritična infrastruktura i zbog toga je sada važno promatranje Zemljine orbite, na primer, da bi se izbjegle kolizije. To je neka vrsta nadzora prometa radi zaštite naših (europskih) satelita”.

Sauronovo i Odinovo oko pružaju informacije – nije riječ o borbenim sustavima. Sam čin obrane od mogućih balističkih projektila će tako ostati stvar pojedinačnih zemalja EU, zaključuje Bild.

(SB)

Oznake: EU, Sauronovo oko