Vijesti 09.03.2016.

Savanović: Još ne znamo visinu najniže plate

ČITANJE: 1 minuta
Milenko Savanovic
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da će o visini najniže plate u Srpskoj razgovarati onda kada budu poznati konačni relevantni parametri za njeno određivanje.

-Još nema konačnih parametara po podacima iz završnih računa kao što su kretanje povećanja proizvodnje, kakav je bio fizički obim proizvodnje, i tek kada budemo imali te parametre, a nadam se vrlo brzo, izaći će se na Ekonomsko-socijalni savjet sa visinom najniže plate- rekao je Savanović novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je prije dva dana održana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta i da zbog nepostojanja konačnih parametara pitanje najniže plate nije bilo uvršteno u dnevni red.

Govoreći o zapošljavanju djece poginulih boraca, Savanović je istakao da na tim pitanjima Vlada Srpske maksimalno čini u okviru svojih mogućnosti, dodajući da u Srpskoj ima oko 3.000 nezaposlene djece iz porodica poginulih boraca.

-Mi u Zakonu o pravima boraca imamo odredbu koja kaže da prilikom zapošljavanja prednost treba dati djeci iz porodica poginulih, ali postoji i ograničavajuća okolnost, a to je da Ustavni sud Srpske ne poznaje tu prednost smatrajući je vidom diskriminacije pri zapošljavanju- istakao je Savanović.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu biti iznađena metodologija koja će biti prihvatljivija kada je riječ o zapošljavanju tih kategorija stanovništva.

(ATV)