Biznis 29.01.2016.

Savanović: Naći najbolji način da budu izmirene obaveze prema radnicima ŽRS

ČITANJE: 2 minute
ministar savanovic
Generalni direktor “Željeznica Republike Srpske” Dragan Savanović smatra da je neophodno uraditi ozbiljne analize kako bi se našao najbolji način da se ispoštuju presude po osnovu izmirivanja obaveza prema radnicima.

Savanović ocjenjuje da je na današnjem sastanku u Banjaluci, održanom sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske kome su, osim članova Uprave preduzeća, prisustvovali i predsjednik Nadzornog odbora “Željeznica”, te predstavnici sindikalnih organizacija, iskazana volja obje strane za rješavanje aktuelnog problema, odnosno pronalaska načina izmirivanja obaveza prema radnicima.

-Postigli smo dogovor da sindikati sa svojim pravnim zastupnikom usaglase prijedlog teksta sporazuma koji će i Uprava ŽRS sa svoje strane izraditi. Izrada tog sporazuma odnosi se na način izmirivanja obaveza. Imamo čvrstu volju da nađemo zajednički jezik, a zauzvrat bi trebalo da prestane utuživanje i stvaranje dodatnih sudskih i advokatskih troškova- istakao je Savanović u pisanoj izjavi Srni.

On je dodao da je neophodno sačiniti ozbiljne analize i da su i predstavnici sindikata toga svjesni, kako bi se našao najbolji način da se sudske presude ispoštuju i da se problem riješi.

Upravi “Željeznica” odluka Ustavnog suda BiH o odbijanju apelacije još nije dostavljena i u ovom trenutku je nije moguće komentarisati, bez uvida u njen sadržaj i obrazloženje, navedeno je u saopštenju.

Pojedini mediji objavili su da je Ustavni sud BiH odbio apelaciju koju su podnijele “Željeznice Republike Srpske” protiv rješenja Vrhovnog suda Republike Srpske kojim je tom preduzeću naloženo da isplati više od 20 miliona KM, koliko sa kamatom iznose neizmirene obaveze prema radnicima.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je nakon današnjeg sastanka u Banjaluci da proces restrukturisanja “Željeznica Republike Srpske” ide u dobrom pravcu, da je uvjeren da će se pronaći rješenje za probleme u tom preduzeću i da neće doći do stečaja.

(NN)