Vijesti 13.02.2016.

Savanović: Nastavlja se program stambenog zbrinjavanja

ČITANJE: 2 minute
savanovic
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da Uredba o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije praktično predstavlja nastavak Programa stambenog zbrinjavanja 2008-2015. godine u Srpskoj.

-Ovom uredbom obuhvaćene su kategorije porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, koji se iz nekih opravdanih razloga nisu prijavili na javni poziv za stambeno zbrinjavanje- rekao je Savanović.

Komentarišući stav Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ da je ovom uredbom trebao da budu obuhvaćeni demobilisani borci, Savanović je naveo da je tačno da su predstavnici BORS-a učestvovali u izradi ove uredbe i da su tražili da se ona proširi i na demobilisane borce.

-Nismo protiv toga, ali smo ocijenili da u ovoj fazi iz finansijskih razloga ne možemo Uredbu proširiti i na demobilisane borce zato što bi to proširilo potrebu za stambenim fondom koji ne bismo mogli isfinansirati – pojasnio je Savanović.

On je rekao da resorno ministarstvo ne spori demobilisanim borcima pravo na stambeno zbrinjavanje, jer među njima ima onih koji su materijalno ugroženi i nemaju riješeno stambeno pitanje, a najviše su stradali u proteklom ratu.

-Republika Srpska će u nekom narednom periodu učiniti sve u skladu sa ekonomskim mogućnostima da se najugroženijim demobilisanim borcima pomogne u rješavanju stambenog pitanja- poručio je Savanović.

Kada je riječ o primjedbi BORS-a da je za njih neprihvatljivo da prvostepeni organ bude neki opštinski službenik koji treba sam da rangira podnosioce zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, a ne stambena komisija, Savanović je istakao da je do sada bilo loše iskustvo sa komisijama koje nisu nosile nikakvu odgovornost u ovom poslu.

-U boračkim odjeljenjima u lokalnim zajednicama danas imamo ljude koji profesionalno rade i mislim da bi taj posao bolje odradili od komisije- ocijenio je Savanović.

Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ smatra da bi Uredbom o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije trebalo da budu obuhvaćeni i demobilisani borci kao najugroženija boračka kategorija.

(Agencije)