Vijesti 15.01.2016.

Savanović: Novi zakon o radu aktivan za sedam dana

ČITANJE: 1 minuta
milenko savanovic
Ministar rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će za sedam dana na snagu stupiti novi Zakon o radu, koji je juče izašao u “Službenom glasniku”.

Savanović je rekao da je ovo temeljni zakon koji mijenja socijalnu i ekonomsku sudbinu radnika.

– Određene stvari i neka postojeća rješenja smo zadržali, a neka smo izmijenili. Mislim da smo radnike maksimalno zaštitili, koliko smo mogli, shodno vremenu u kojem živimo- rekao je Savanović za Televiziju N1.

On je podsjetio da su u okviru socijalnog dijaloga usvojene neke primjedbe sa poslodavcima i sindikatima, te ponovio da Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka nisu pisali Prijedlog zakona o radu u Republici Srpskoj kao što tvrde sindikalci.

– Izašli smo u susret realnom sektoru u nekim pitanjima i napravili smo pomak. Kada smo izrađivali ovaj zakon imali smo ispred sebe slične zakone iz Srbije, Hrvatske i Federacije BiH- rekao je Savanović.

Komentarišući zamjerke predstavnika sindikata što se Vlada Republike Srpske isključila iz kolektivnih ugovora, koji će se prema novom zakonu donositi na svake tri godine, ministar rada i boračko-invalidske zaštite naveo je da će Vlada biti mehanizam regulacije u slučaju da poslodavaci i sindikat ne uspiju da se dogovore.

On je pojasnio da se Savez sindikata nije uključio u izradu novog zakona, jer su htjeli doraditi postojeći Zakon o radu, zbog čega su se našli “na suprotnim stranama”.

Savanović smatra da je Zakon o radu u Srpskoj analitički bolje razrađen u odnosu na zakon u Federaciji BiH koji je donesen na brzinu.

(N1)