Vijesti 30.12.2015.

Savanović: Novi Zakon o radu je bolji od svih zakona u okruženju

ČITANJE: 2 minute
milenko savanovic
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ocijenio je da je novi Zakon o radu bolji i povoljniji od svih zakona u okruženju, ističući da Srpska ima najbolja rješenja, posebno kada je riječ o radnicima.

– Novi Zakon o radu primjeren je vremenu, zaštićena su prava radnika, a poslodavcima je data veća mogućnost da se razvijaju i da ulažu u Republiku Srpsku- dodao je Savanović.

On je za “Glas Srpske” rekao da u novom Zakonu o radu nisu izmijenjene suštinske stvari, jer je ostala plaćena pauza od 30 minuta, minuli rad od 0,3 odsto za sve godine staža, kao i zaključivanje kolektivnog ugovora.

– Propisan je start za godišnji odmor od 20 radnih dana, a odredbe koje se tiču porodiljskog odsustva ostale su nepromijenjene- pojasnio je Savanović.

Savanović je naveo da je ostalo rješenje da regres bude definisan u kolektivnom ugovoru, dok su razlozi za otkaz ostali isti, s tim da je izbrisana odredba koja je glasila da ako radnik dobije poslodavca na sudu, a on ga ne želi vratiti na posao, onda je obavezan da mu isplati 18 plata.

On je dodao da je u novom Zakonu o radu smanjen procenat reprezentativnosti na nivou Republike Srpske i data mogućnost da i drugi sindikati budu reprezentativni i da mogu pregovarati.

Savanović je napomenuo da su 60 dana od objavljivanja novog Zakona o radu u “Službenom glasniku Republike Srpske”, socijalni partneri obavezni da pokrenu pregovore o kolektivnom ugovoru, koji po novom zakonu traje tri godine.

Komentarišući proteste koje je ispred parlamenta Republike Srpske organizovao Savez sindikata Srpske, Savanović je izrazio žaljenje što je moralo da bude onako kako je bilo, ističući da je najveća krivica za to na Savezu sindikata.

(Agencije)