Politika 25.12.2015.

Savanović: Novi zakon o radu je dobar i afirmativan

ČITANJE: 2 minute
Savanovic
Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske, tvrdi da je novi zakon o radu, o kome će Narodna skupština RS raspravljati u ponedeljak po hitnom postupku, dobar, afirmtivan i prilagođen vremenu i društveno-ekonomskim odnosima u kojima živimo.

Komentarišući najavu protesta koji je uoči rasprave u parlamentu RS najavio Savez sindikata RS, Savanović je istakao da su protesti legitimna stvar.

– Ti koji organizuju proteste snose odgovornost za eventualnosti neke koje se mogu desiti, ne daj Bože, iz tih protesta- rekao je Savanović.

Govoreći o prethodnim pregovorima on je istakao da je poslovna zajednica bila jako kooperativna. Imali su 88 primjedbi, a to se svelo na samo nekoliko koje će možda biti rješene da današnjem sastanku ministra sa Unijom udruženja poslodavaca.

– Kada je u pitanju sindikat, njihovih primjedbi nije bilo jer nisu htjeli u dijalog. Ne možete okriviljivati nekoga drugoga ako nećete u dijalog- kazao je Savanović i istakao da je Vlada RS uložila maksimalne napore kako bi došlo do dogovora sa sindikatom.

Rekao je da nije bilo pritisaka na Savezu sindikata RS, već da su bili opredijeljeni za tripartitni dijalog. Tvrdi da radnu verziju zakona nije pisao MMF, kao što je to navela Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, već da je to bio slučaj sa zakonom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– Naš se zakon u mnogočemu razlikuje u odnosu na zakon u FBiH, i to su argumenti koji govore da MMF nije pisao niti bismo mi dozvolili da nam MMF piše zakon- rekao je Savanović.

Prema njegovim riječima, prednosti zakona koji bi trebalo da bude donesen u RS u odnosu na FBiH su što ostaje plaćena pauza, plaća se minuli rad na sve godine.

– Ostalo je poboljšanje oko otpremnina, porodiljsko odsutvo, imamo i tu određene prednosti, trajaće godinu dana i troškove ličnog dohodtka za porodilje će snositi RS, postoje i poboljšanja u vezi kolektivnog ugovora, ali prednost je i što smo neke stvari ubacili u zakonsku regulativu upravo znajući da će teško doći do kolektivnih ugovora. Mi smo kao garant vratili Vladu RS kao trećeg socijalnog partnera u kolektivnom pregovaranju- naglasio je Savanović.

(AA)