Politika 02.09.2016.

Savanović o dolasku bošnjačkih ratnih veterana u Banjaluku: Salkićev potez graniči s razumom

ČITANJE: 2 minute

Doći u institucije Srpske i pljuvati po njima na najgori način predstavlja primitivizam i bezobrazluk potpredsjednika RS Ramiza Salkića, smatra ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović.

Na ovaj i sličan način politički predstavnici RS reagovali su na Salkićev sastanak u Banjaluci sa bošnjačkim veteranima tzv. Armije BiH, na kome su teme bile povratak Bošnjaka u RS i najavljeni referendum. Međutim, sve je otišlo u drugu krajnost, pa je RS nazivana „genocidnom“, a pominjan je i rat.

– Sigurno je scenario napisan u Sarajevu, a oni na sve moguće načine pokušavaju da nas isprovociraju. Salkić je zloupotrebio instituciju potpredsjednika RS pozivajući na sastanak one koji su mnogo puta negirali RS i srpski narod. To su oni isti koji su u Sedmoj brigadi sa mudžahedinima činili zlo. Salkić je potpredsjednik RS, a ima tako negativan odnos i stav prema Srpskoj, što je neshvatljivo i graniči se sa razumom. Međutim, mi smo svjesni toga i ljudskim, mirnim i dotojanstvenim odnosom pokazaćemo da smo ljudi vrijedni poštovanja – kaže Savanović za „EuroBlic“.

On podsjeća da Salkiću nije prvi put da ubacuje provokativne teme i da „negira pravo Srbima na postojanje, slobodu i teritoriju“.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da je sastanak Salkića i vetarana održan s ciljem dolijevanja “ulja na vatru” povodom referenduma o Danu Republike i stvaranja međunacionalnih tenzija.

– Salkić nema potrebe da rješava pitanje veterana takozvane Armije BiH u Banjaluci, jer se boračko-invalidska pitanja rješavaju na nivou FBiH. Ako je već želio pomoći, mogao je pitati svoje veterane šta je sa nestalim Srbima koji su zakopani u FBiH – rekao je Mitrović.

Inače, sastanku sa Salkićem prisustvovali su i potpredsjednica FBiH Meliha Mahmutbegović i federalni ministar boraca Salko Bukvarević.

Patkovićeve provokacije

Potpredsjednik Salkić juče nije bio dostupan na telefon, ali je nakon sastanka u srijedu popodne tvrdio da nije reč o provokaciji, već o razgovoru o problemima dijela građana RS.

Negativne reakcije javnosti izazvao je Šerif Patković, predsjednik Koordinacija boračkih udruženja Armije BiH, koji je mjesto gdje je došao nazvao „manjim entitetom“ i „entitetom zvanim Republika Srpska“.

(EuroBlic)