Vijesti 06.04.2016.

Savanović o štrajku: Radnici “Željeznica RS” da se strpe do 14. aprila

ČITANJE: 2 minute
zeljeznice strajk
Generalni direktor preduzeća “Željeznice Republike Srpske” Dragan Savanović očekuje prvi priliv novca iz poslovanja do 14. aprila, kada bi radnicima mogao biti isplaćen dio ili cijela plata za februar.

On je radnike “Željeznice Republike Srpske” koji su danas stupili u jednočasovni štrajk upozorenja pozvao na strpljenje, jer, kako kaže, ima obećanja iz rudnika “Mital” u Omarskoj da će uplatiti potrebna sredstva.

Savanović je za Srnu izjavio da je jednočasovni štrajk upozorenja radnika pet sindikalnih organizacija preduzeća “Željeznice Republike Srpske” organizovan u skladu sa zakonom, kao i da je povod realan, jer plata za februar kasni, iako prvi put tokom dugog niza godina.

-Razumijem radnike koji nisu primili platu, jer samim tim ne mogu ispuniti svoje obaveze, platiti kredite- istakao je Savanović. On je pojasnio da plate nisu isplaćene zbog nedostatka sredstava, jer u januaru nisu ostvarili dovoljno prihoda s obzirom da rudnik “Mital” u Omarskoj nije radio.

Prema njegovim riječima, kasne i isplate pet tranši Vlade Republike Srpske u iznosu od 10.000.000 KM, te su sredstva za plate utrošena na održavanje procesa rada, struju, gorivo, rezervne dijelove, da ne trpi privreda. Osvrćući se na zahtjev sindikata za njegovom smjenom, Savanović je rekao da su ga postavili Nadzorni odbor i skupština akcionara, koji ga jedini mogu i razriješiti, poručivši da nema ništa protiv ako je to rješenje.

-Rješenja za `Željeznicu` mora biti, ali se moraju uključiti i uprava, i sindikat, i Vlada i radnici. Potrebno je uraditi efikasnu i brzu reformu `Željeznice`, na šta već neko vrijeme upozoravam- rekao je Savanović.

Predstavnici pet od ukupno šest sindikalnih organizacija koje djeluju u preduzeću “Željeznice Republike Srpske” stupili su danas u jednočasovni štrajk upozorenja radi, kako navode, zaštite ekonomskih i socijalnih prava propisanih Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom. Radnici “Željeznice Republike Srpske” zahtijevaju isplatu februarske plate najkasnije do petka, 8. aprila, te narednih plata i ostalih primanja /toplog obroka, putnih troškova voznog osoblja, troškova prevoza prilikom dolaska na posao/, u rokovima koji su propisani zakonom i Kolektivnim ugovorom.

Sindikati traže da se novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta radi prema stvarnim potrebama, uključujući broj i kvalifikacionu strukturu izvršilaca, uz aktivno učešće predstavnika sindikata.

Oni traže smjenu generalnog direktora i utvrđivanje njegove, kao i odgovornosti članova prethodne uprave i drugih koji su doveli “Željeznice Republike Srpske” u ovakvo stanje.

(Agencije)