Vijesti 02.03.2016.

Savanović očekuje nove kolektivne ugovore do kraja aprila

ČITANJE: 1 minuta
Milenko Savanovic
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović očekuje da će, kada je riječ o primjeni novog Zakona o radu, koji je u Srpskoj usvojen krajem decembra 2015. godine, u predviđenom roku, do 20. aprila doći do novih kolektivnih ugovora i implementacije postojećeg Zakona o radu.

-Naredne sedmice odredićemo delegaciju ispred Vlade Republike Srpske koja će u Ekonomsko-socijalnom savjetu pregovarati sa Savezom sindikata i poslodavcima o opštem kolektivnom ugovoru, dok su razgovori o granskim kolektivnim ugovorima već počeli između poslodavaca i sindikata- rekao je Savanović tokom poslaničkih pitanja i odgovora “Aktuelni čas” u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Savanović je dodao da resorno ministarstvo u saradnji sa Vladom radi podzakonska akta, a u međuvremenu se organizuje prezentacija Zakona o radu u šest regionalnih centara u Republici Srpskoj, radi pojašnjenja svih nejasnoća koje se pojavljuju u javnosti u vezi sa ovim zakonom.

On je rekao da je pored Saveza sindikata Republike Srpske reprezentativnost dobila i Konfederacija sindikata Republike Srpske. Potpredsjednik Vlade Srpske Srebrenka Golić istakla je da je Vlada Srpske uplatila danas pet miliona KM za podsticaje poljoprivrednicima u Srpskoj za prethodnu godinu.

Golićeva je  navela da je do danas po tom osnovu ukupno uplaćeno 35 miliona KM, dok će do kraja aprila biti uplaćen preostali iznos do 60 miliona KM. U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je redovna pauza do 17.00 časova.

Nakon pauze, Narodna skupština Republike Srpske po hitnom postupku razmatraće prijedlog zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima na prijedlog Kluba poslanika SDS-SRS Republike Srpske. Ovaj prijedlog zakona, kako su najavili, podržaće i poslanici SNSD-a. Na sjednici bi trebalo da bude razmatran i Prijedlog zakona o oružju i municiji.

(Agencije)