Vijesti 14.11.2015.

Savanović: Predviđeno povećanje minimalne plate

ČITANJE: 2 minute
Milenko Savanovic
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je novim zakonom o radu predviđeno povećanje minimalne plate, dok će proces otpuštanja radnika u slučaju težih povreda radnih obaveza biti pojednostavljen, a prava trudnica bolje zaštićena.

Savanović je rekao da je radna verzija novog zakona o radu pri kraju i da će, nakon što je usvoji Vlada Republike Srpske, biti proslijeđena socijalnim partnerima sa kojima je planiran sastanak 20. novembra.

-Oni će imati nekoliko dana da daju sugestije i primjedbe, nakon toga ćemo ponovo organizovati sastanak i razmotriti primjedbe, a one koje budu osnovane ćemo prihvatiti. Zakon će, najvjerovatnije, biti donesen krajem godine- rekao je Savanović.

On kaže da će se boriti da u radnoj verziji ostane naknada za minuli rad i da bude ugrađena u zakon jer poslodavci i sindikat o tome vjerovatno neće postići konsenzus.

-U sadašnjem zakonu predviđeno je da rad na određeno traje 24 mjeseca, ali sada smo ostavili mogućnost da može da ide i do pet godina, s obzirom na to da neke strateške investicije traju duže od dvije godineć- pojasnio je Savanović.

Prema njegovim riječima, nova verzija zakona o radu predviđa kolektivne ugovore koji bi trebalo da budu obnavljani svake tri godine.

-U radnoj verziji predložili smo da minimalna plata bude najmanje 50 odsto od prosjeka u Srpskoj, što bi bilo više od 400 KM- dodao je Savanović.

On je naglasio da niko sebi ne smije dati za pravo da ne zaposli trudnicu ili da joj ne plaća bolovanje zato što će biti godinu ili godinu i po na bolovanju, dodajući da je to pitanje bolje regulisano nego u sadašnjim rješenjima i da će ga Ministarstvo braniti.

-Žene koje rađaju, koje su na prodiljskom i koje imaju djecu do tri godine biće zaštićene. Naći ćemo mehanizam da li će to ići na teret poslodavca ili države- poručio je Savanović.

On je rekao da Vlada Srpske neće dozvoliti da porodiljsko odsustvo bude skraćeno, jer treba da stimuliše rađanje.

-Međunarodne organizacije rada preporučuju da start za godišnji odmor bude 20 radnih dana i da na svake četiri godine ide jedan dan godišnjeg- rekao je Savanović.

(Agencije)