Vijesti 21.10.2015.

Savanović radnicima ŽRS: Odustanite od tužbe

ČITANJE: 4 minute
zeljeznice-republike-srpske
Generalni direktor Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović uputio je danas otvoreno pismo radnicima da odustanu od daljih utuženja ovog preduzeća oko izdvajanja za topli obrok, jer su pojedine tužbe došle na naplatu, te ukoliko se od njih ne odustane, uslijediće blokada računa i nemogućnost funkcionisanja sistema, što može “Željeznice” odvesti u stečaj.

Savanović navodi da je otvoreno pismo namijenjeno prvenstveno dijelu radnika koji još nisu svjesni teške ekonomske situacije u kojoj se nalaze “Željeznice Republike Srpske”.

“O posljedicama višegodišnjeg nedomaćinskog poslovanja zasnovanog na nerealnim osnovama upoznao sam sve radnike još u avgustu 2011. godine i pozvao ih na razumijevanje i odgovorno ponašanje u cilju sprečavanja daljeg propadanja Društva”, navodi Savanović u otvorenom pismu.

On ističe da je Uprava nastojala da uštedama i racionalnim upravljanjem troškovima umanji negativne efekte manjeg priliva sredstava i istovremeno izvršava obaveze prema dobavljačima kako bi “Željeznice” nastavile da vrše svoju djelatnost.

Savanović navodi da se nije moglo značajno uticati na gubitke akumulirane godinama unazad, ali su se donosile odluke koje su za rezultat imale smanjivanje gubitka iz poslovanja.

“U periodu opšte ekonomske krize morali smo isposlovati sertifikat za Operacije i ECM kako bi naši vagoni mogli vani da zarađuju. S obzirom da nismo mogli računati na veći priliv sredstava, a postojeća nisu bila dovoljna da pokriju rashode, morali smo troškove smanjivati, vodeći računa da ne ugrozimo osnovnu djelatnost”, navodi Savanović.

U pismu je navedeno da najveći trošak u poslovanju predstavljaju obaveze prema radnicima, ali nisu otpuštali radnike tražeći i unutar tog troška moguće rezerve ne ukidajući njihova prava.

“Donijeli smo odluku da se topli obrok isplaćuje u bruto iznosu 185 KM, nakon provedene ankete u kojoj se 67 odsto vas koji imate pravo izjasnilo da pristaje na to kako bi topli obrok mogao biti redovno isplaćivan. Efekti takve odluke su dodatne uštede u visini jedne bruto plate na godišnjem nivou, što je, uz značajne uštede na gorivu, nabavkama i svemu na čemu su mogle biti ostvarene ublažilo tešku finansijsku situaciju i omogućilo da se sredstva usmjere na servisiranje obaveza i redovne plate”, navodi Savanović.

Uprkos tome što je za protekle četiri godine grant umanjen za 28.000.000 KM, a po osnovu povećanja poreza i doprinosa, više je uplaćeno 20.000.000 KM, Savanović ističe da su “Željeznice” isplatile tri zaostale plate koje se redovno isplaćuju svakog mjeseca, kao i naknade za “kilometar”, prevoz i topli obrok u bruto iznosu 185 KM, a izmiruju se i obaveze prema Poreskoj upravi i fondovima.

Sa Poreskom upravom i Fondom PIO, navodi Savanović, postignut je dogovor o pojedinačnim uplatama za radnike koji ostvaruju pravo na penziju kako bi je primali u punom iznosu.

“Da brinemo o svojim radnicima pokazali smo i onda kad je to bilo najpotrebnije, dodjelom pomoći nakon poplava. Dakle, i pored manjih prihoda, zbog umanjenja granta i većih rashoda po osnovu povećanja poreza i doprinosa, a ne treba zaboraviti ni štete zbog štrajkova, poplava i klizišta, uspijevali smo da redovno izmirujemo plate i ostale naknade, plaćamo dobavljače, izmirujemo druge obaveze i vlastitim sredstvima saniramo posljedice vremenskih nepogoda”, navodi Savanović.

On dalje ističe da se Uprava nije zaduživala, osim kredita od 10.000.000 KM za izmirenje naslijeđenih obaveza prema Željeznicama FBiH, poreza i doprinosa, koji uskoro ističe i kredita dobijenog od Vlade Srbije od 10.000.000 evra po vrlo povoljnim uslovima, od kojih je 8.000.000 evra iskorišteno za nabavku novih, rekonstrukciju i remont teretnih vagona.

“Nažalost, dio vas nije shvatio napore Uprave da, u okviru smanjivanja troškova, u realne okvire svede i izdvajanja za topli obrok, ne oduzimajući vam to pravo, kako ne bismo mnogo ranije došli u situaciju da kasne plate i ostala primanja. Tužbe za kojima ste posegnuli došle su na naplatu i ukoliko se od njih ne odustane, uslijediće blokada računa i nemogućnost funkcionisanja sistema, što nas može odvesti u stečaj”, ističe Savanović.

On navodi da svaki radnik mora biti svjestan posljedica i spreman da vrlo brzo /nakon naplate/ neće biti, ne samo toplog obroka, nego ni plata.

Savanović predlaže da se prestane sa daljim utuživanjem, a sve radnike koji su tužili, dobili rješenja ili ih čekaju, poziva da od tužbi odustanu, a kako dalje navodi, Društvo je spremno da snosi troškove sudskih postupaka kako radnici nebi pojedinačno bili na šteti.

“Odluka je na svakom od vas, a ja vas pozivam da budete savjesni, pazite na bezbjednost, efikasno koristite radno vrijeme, čuvate željezničku imovinu i utičete na sprečavanje krađa, jer su `Željeznice` naše, a kakve ćemo ih ostaviti budućim generacijama zavisi od svih nas i naših odluka”, navodi Savanović u otvorenom pismu upućeno radnicima.

(Agencije)