Vijesti 28.12.2015.

Savanović: Savez sindikata nije postupio mudro!

ČITANJE: 2 minute
Savanovic
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da republički Savez sindikata nije postupio mudro zato što nisu htjeli da uđu u razgovore i pregovaraju o rješenjima koja su bila u radnom materijalu novog zakona o radu, a bila su podložna promjenama.

– Njihovo ponašanje je bilo neodgovorno i radnici s pravom mogu da ih pitaju zašto nisu učestvovali u kreiranju tako bitnog zakona koji određuje njihovu sudbinu- rekao je Savanović za “EuroBlic”.

On smatra da su ponuđena rješenja u novom zakonu o radu korektna i u skladu sa ekonomskim odnosima u kojima se radi, te da radnici i sindikat nemaju razloga za nezadovoljstvo.

Savanović kaže da su svi socijalni partneri imali mogućnost da daju primjedbe i mijenjaju članove ponuđenog zakona.

– Poslodavci su imali maksimalističke zahjeve. Rekao sam im da ne mogu dobiti sve. Ovo je Vlada i sindikata i poslodavaca. Imali smo jednak pristup prema svima i pokušali smo da budemo realni. Poslodavci su zadovoljni ponuđenim rješenjima koja se odnose na olakšano sklapanje i raskidanje ugovora o radu- pojasnio je Savanović.

Prema njegovim riječima, to je razumljivo, jer niko ko se jednom zaposli ne može da smatra da na tom radnom mjestu može da ostane zauvijek.

– S druge strane, tražili su da se neka pitanja kao što su minuli rad, pauza, regres prebace u kolektivni ugovor. Nismo to prihvatili- rekao je Savanović.

Savanović je pojasnio da nisu htjeli da prepišu zakon iz Federacije BiH, već su ponudili bolju verziju.

– U FBiH pauza nije plaćena, nema minulog rada, regresa, ugovor o radu se potpisuje na 36 mjeseci bez preciziranja da li je na određeno ili neodređeno vrijeme. Kod nas sve to ostaje i zato nema razloga da radnici strahuju- rekao je Savanović.

On je istakao da u Republici Srpskoj ne postoji zdrav socijalni dijalog i da se mora ozbiljnije raditi na tome da se socijalno pregovaranje uspostavi ili mijenjati ljude.

(Agencije)