Vijesti 11.11.2015.

Savanović: Srbija u Prvom svjetskom ratu pokazala herojsku odbranu

ČITANJE: 1 minuta
savanovic
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je Srbija herojskom odbranom u Prvom svjetskom ratu pokazala da neće kapitulirati pred uslovima koje je postavila tadašnja Austrougarska.

– Zahvaljujući hrabrosti, požrtvovanju i velikim žrtvama, koje je srpski narod pokazao idući preko Albanije do Krfa i nazad preko Soluna, probijen je front sa silama Antante i oslobođena srpska zemlja, a samim tim nestale su velike carevine -Austrougarska i Osmanlijsko carstvo- rekao je Savanović novinarima u Banjaluci, povodom obilježavanja potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu.

Savanović je istakao da je ovo veliki događaj u istoriji srpskog naroda i potvrda o hrabrosti, čestitosti i patriotizmu, kao i svijetli primjer budućim generacijama.

On je naveo da je sa teritorije sadašnje Republike Srpske i BiH u tim borbama učestvovalo 48.000 ljudi, a u proboju Solunskog fronta učestvovalo je 25.000 ljudi sa ovih prostora.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić rekao je novinarima da se obilježavanjem primirja u Prvom svjetskom ratu danas odaje pošta velikoj žrtvi koju je Srbija podnijela.

Nikolić je podsjetio da je Srbija tada ostala bez trećine stanovništva, a da je među preživjelima bilo devet odsto invalida, te poručio da to sadašnje i generacije koje dolaze nikad ne smiju zaboraviti.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova Nebojša Kuštrinović rekao je novinarima da Republika Srpska nikada ne smije zaboraviti 11. novembar, koji je značajan datum u istoriji srpskog naroda.

Povodom potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu, na groblju “Sveti Pantelija” u Banjaluci vijence su na spomenik žrtvama Banjalučkog veleizdajničkog procesa položili Savanović, Nikolić, kao i delegacija grada Banjaluka i predstavnici Udruženja potomaka poštovalaca oslobodilačkih ratova.

(Agencije)