Vijesti 19.04.2016.

Savanović: Stradanje u “Dobrovoljačkoj” “datum stradnja svih Srba sarajevske regije”

ČITANJE: 1 minuta
milenko savanovic
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da bi se obilježavanje stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine mogao proglasiti za „datum obilježavanja stradanja svih Srba sarajevsko-romanijske regije“.

Kazao je i da je takvo razmišljanje bilo danas na sjednici Odbora Vlade RS-a za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

-To je jako senzibilno pitanje i podrazumijeva određene pripreme i javnosti i svega onog što je prethodilo ovakvim našim razmišljanjem, a napominjem da bošnjačke vlasti u Sarajevu nisu dopustile polaganje spomen-ploče na mjestu stradanja vojnika JNA. S njima se ubjeđujemo tri-četiri godine- utvrdio je Savanović.

Navodi i „da sarajevske bošnjačke vlasti nisu spremne da daju mogućnost postavljanja spomen-ploče stradalim vojnicima“.

Na sjednici Odbora odlučeno je da se godišnjica stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici ove godine obilježi 3. maja po principu kako je to činjeno i ranije.

Savanović je najavio i da će se i ove godine u organizaciji ovog odbora obilježiti i godišnjica “Tuzlanske kolone”, stradanja vojina JNA u Tuzli iz maja 1992. godine.

Kazao je i “da stradanje pripadnika JNA nije bilo ničim izazvano, ali da ta dešavanja, posebno Dobrovoljačka ulica, još nije procesuirana i zločinci nisu privedeni pravdi“.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić kazao je da je na sastanku dogovaran niz operativnih mjera koje treba preduzeti u cilju što dostojanstvenijeg obilježavanja ovih datuma, te da se analizirala ukupna situacija na mjestima gdje će ovi događaji biti obilježeni.

(Agencije)