Vijesti 18.04.2016.

Savanović: Uskoro isplata boračkog dodatka

ČITANJE: 2 minute
savanovic
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović očekuje da će borački dodatak biti isplaćen uskoro, s obzirom na poboljšanje likvidnosti budžeta.

Savanović je sa delegacijom Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) dogovorio da se, izmjenama i dopunama Zakona o fondacijama i udruženjima, ovoj nevladinoj organizaciji, kao najbrojnijoj i teritorijalno najzastupljenijoj, da poseban status među udruženjima od posebnog interesa.

“Ova Vlada opredijeljena je da, koliko je moguće u realnim uslovima, radi na poboljšanju položaja svih onih koji su dali doprinos stvaranju Republike Srpske”, rekao je Savanović.

Govoreći o zapošljavanju članova porodica zarobljenih i poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, te demobilisanih boraca, Savanović je naveo da je projektom podrške ovim kategorijama, koji je Vlada usvojila, ostavljena mogućnost da BORS i resorno ministarstvo zajedno sačine akcioni plan zapošljavanja koji će biti prioritet u narednom periodu.

Komentarišući prijedlog da se djeci poginulih boraca isplaćuju plate dok se ne zaposle, Savanović je rekao da je on nerealan i da naglasak treba staviti na razvoj zapošljavanja u realnom sektoru.

“Naša obaveza je da pokušamo zaposliti što više ljudi obezbjeđivanjem investicija u realnom sektoru”, rekao je Savanović.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić rekao je da se pitanje zapošljavanja djece poginulih i nestalih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca ne može riješiti na jednom mjestu, niti samo na nivou Ministarstva rada i boračko–invalidske zaštite, zbog čega će BORS u taj proces uključiti sve parlamentarne stranke i jedinice lokalne samouprave.

“Danas sam prvi put vidio Akcioni plan Vlade i PDP-ov prijedlog akcionog plana, ali vidim da se određene stvari preklapaju kada je riječ o obavezama poslodavca prema državi, tako da se nadam da ćemo to uspjeti da riješimo, kao i problem stambenog zbrinjavanja”, rekao je Savčić.

On je dodao da se mora dobiti jasna informacija kada će biti isplaćene naknade odlikovanim borcima, mjesečni i godišnji borački dodatak i da Boračka organizacija ove probleme mora “fakturisati Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite”.

“Izostanak ove informacije stvara uslove da se konstruišu različite priče i da se pojave neki problemi koji ne bi trebalo da postoje”, upozorio je Savčić.

Govoreći o posebnom statusu Boračke organizacije, Savčić je rekao da je od resornog ministra dobio uvjeravanje da će, izmjenama Zakona o fondacijama i udruženjima, ovo pitanje rješavati u tom pogledu.

“Kada je riječ o Akcionom planu zapošljavanja, naša primjedba je da u njegovoj izradi nije traženo mišljenje Boračke organizacije i saglasni smo da to ubuduće neće biti tako”, rekao je Savčić.

(Agencije)