Politika 29.02.2016.

Savčić: 1. mart okidač za rat u BiH

ČITANJE: 1 minuta
savcic
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je Srni da smatra da prvom martu ne treba pridavati značaj i da njegovo obilježavanje kao Dana nezavisnosti BiH treba ignorisati jer je 1. mart 1992. godine bio okidač za rat u BiH.

Savčić tvrdi da ovaj datum ni u budućnosti neće obilježavati ni polovina BiH, a da mu veći dio zemlje ne pridaje značaj.

– Ne mogu da shvatim bilo koga ko govori o budućnosti, toleranciji i pomirenju, a insistira na obilježavanju takvih datuma koji nas dijele. Ne mogu da shvatim da se ne možemo dogovoriti koji je to dan koji nas spaja- rekao je Savčić.

Prema njegovim riječima, po tome na kojem dijelu teritorije se ovaj datum obilježava, vidi se i koliko je BiH suverena država.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

Tog dana 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović, te spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

U Federaciji BiH se taj datum obilježava kao “dan nezavisnosti”, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

(Agencije)