Vijesti 01.04.2021.

Savčić: Borcima olakšan postupak za dokazivanje statusa

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić smatra da će se presudom Ustavnog suda BiH kojom je osporena odredba člana 128. Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Srpske olakšati postupak dokazivanja za ostvarivanje statusa boraca, ali i kada treba osporiti onaj koji je stečen na sumnjiv način.

“Mislim da će se ova presuda primjenjivati i kada treba osporiti neki status borca koji je na sumnjiv način stečen”, rekao je Savčić Srni.

Savčić je izrazio žaljenje što ovakvu presudu nije donio Ustavni sud Republike Srpske.

Ustavni sud BiH odlučio je da odredba člana 128. Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Republike Srpske, koja kaže da izjava stranke ili svjedoka nije dovoljan dokaz za dokazivanje nečijeg učešća u ratu ili ranjavanje, nije u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH dao je rok Narodnoj skupštini Republike Srpske da u roku od šest mjeseci sporni član usaglasi sa Ustavom, te da o tome obavijesti Ustavni sud BiH.

Sudija Okružnog suda u Banjaluc Milan Blagojević podnio je zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti člana 128. Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Republike Srpske.

“Odluka Ustavnog suda BiH ima veliku važnost kako za sudove, tako i za borce”, rekao je ranije Blagojević za “Nezavisne novine”.

(Srna, E.M)