Politika 12.12.2020.

Savčić: Ne treba nam BiH u kojoj se Srbi prikazuju u najružnijem svjetlu

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić izjavio je da se ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković u svojim izjavama usmjerenim protiv Republike Srpske i njenih zvaničnika ponijela prostački i ako je to uloga osobe na toj funkciji u BiH onda takva BiH i ne treba.

“Nazvati Srbe fašistima, zločincima, koji su samo u Prvom svjetskom ratu ostali bez trećine vojno sposobnog stanovništva, koji su stvorili dvije zajedničke države, pa i njenim sunarodnicima, uporediti ih sa najvećim zločinicima svijeta samo zato što se bore sa ravnopravnost svog naroda, ne dopuštaju da drugi odlučuju o našoj sudbini, prevršilo je svaku mjeru”, rekao je Savčić Srni i dodao da se zna ko je bio na strani fašista u Drugom svjetskom ratu.

Savčić je istakao da je to, prije svega, nevaspitanje, bezobrazluk od žene koja je kao ambasador BiH obišla svijet.

“Kada bih bio u stanju da se spustim na njen nivo, onda bih morao da upotrijebim riječi koje ne priliče ni muškarcu, a kamoli jednoj dami, zaista odvratno. Ne postoji ništa drugo što bih mogao da kažem da bi imalo smisla”, istakao je Savčić.

On je dodao da je to odvratan riječnik, nedostojan najprostije, najvulgarije nepismene osobe koja nije otišla dalje od kućnog praga, a ne žene koja je obišla svijet i mogla da se uvjeri šta su diplomatija i diplomatski riječnik.

“Turkovićeva prikazuje Srbe u najružnijem svjetlu i ako je to uloga ministra inostranih poslova u Savjetu ministara nama takva BiH ne treba”, rekao je Savčić.

On je dodao i da podržava zahtjev predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije da se Turkovićeva izvini, ali i da joj više nikad ne padne na pamet da takve riječi upotrijebi.

“Ako imate neko nezadovoljsto, ima način, ima i dovoljno riječi i u našem i u njihovom jeziku da se to kaže na način kako priliči odnosima državnika, a za nju ne možemo reći da je državnik”, kategoričan je Savčić.

On je napomenuo da je komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini generala Dražu Mihajlovića odlikovao američki predsjednik Hari Truman za zasluge u Drugom svjetskom ratu i borbi protiv fašizma.

“Oni svaku istoriju i dio istorije falsifikuju jer nemaju svoju. Lako je da Salkić, koji je potpredsjednik Srpske i koji prima platu za to, kaže hiljadugodišnja istorija, ali gad, gdje s kim, od koga”, upitao je Savčić.

Turkovićeva je sinoć gostujući na Fejs televiziji pozvala na ukidanje Republike Srpske, a legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH Milorada Dodika uporedila sa Hitlerom.

(Srna)