Vijesti 01.01.2016.

Savčić: Sačiniti strategiju odbrane od optužnica Tužilaštva BiH

ČITANJE: 2 minute
milomir savcic
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je odluka Tužilaštva BiH o podizanju optužnice protiv Milana Ninkovića, Borislava Paravca, Andrije Bjeloševića i Milana Savića neprihvatljiva jer predstavlja “klasičnu konstrukciju famoznog udruženog zločinačkog poduhvata i odgovornosti čitave nacije i svih nivoa vlasti Srpske”.

-Ovo je možda posljednji trenutak da se u Republici Srpskoj sjedne i sačini strategija odbrane od optužnica Tužilaštva u BiH kada je riječ o ratnim zločinima, da se tačno uvidi gdje se dogodio ratni zločin, ko ga je počinio i da taj za njega odgovara- rekao je Savčić.

Na ovaj način, dodao je on, pravosuđe BiH želi da procesuira sve nivoe odgovornosti i odlučivanja u Republici Srpskoj – od opština, kriznih štabova u opštinama i rukovodilaca civilne vlasti do policije i Vojske Republike Srpske.

Savčić je ukazao na veliku opasnost od takve namjere Suda i Tužilaštva BiH.

-Ako nam pravda i istina iz proteklog rata bude počivala na sudskim presudama, onda se našim pokoljenjima teško piše jer će na kraju najveći problem biti ono što ostane u presudama- upozorio je Savčić.

Na pitanje da li Republika Srpska ima snage da se odupre ovakvim postupcima Tužilaštva i Suda BiH, Savčić je rekao da je apsolutno uvjeren da ima, ali da je potrebno pronaći način da se ospore ovakve optužnice koje su potpuno identične.

Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv Milana Ninkovića, Borislava Paravca, Andrije Bjeloševića i Milana Savića za ratne zločine počinjene na području Doboja i Teslića.

Ninković je bio član Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, Paravac predsjednik Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, Bjelošević načelnik Centra stanice bezbjednosti /CSB/ Doboj i član Kriznog štaba, a Savić zamjenik načelnika CSB-a.

(Agencije)