Vijesti 29.07.2021.

SAVČIĆ: U ovom vremenu neophodno jedinstvo svih snaga u Srpskoj

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas da je potreba Srpske da ima jedinstvenu i jaku Boračku organizaciju, te da boračka, politička i javnost uopšte postaje svjesna da je u ovom vremenu potrebno jedinstvo svih snaga u Republici Srpskoj.

Savčić, koji je u Zvorniku prisustvovao sjednici Odbora ratnih vojnih invalida BORS-a, rekao je novinarima da je od završetka rata do danas formiran veći broj udruženja i organizacija koje čini određen broj učesnika proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

– To nije toliko problem, osim u slučajevima kada pledirate za jedinstvo i tražite jedinstvo od nekoga drugog, a to vaše nejedinstvo se može iskoristiti kao alibi da se kaže – izvinite, kada vi postignete jedinstvo u vašim redovima, onda možete da to tražite i od drugih – rekao je Savčić.

On je naglasio da nije samo želja, nego potreba Republike Srpske da ima jedinstvenu i jaku Boračku organizaciju koja će ostavrivati najmanje dvije krupne uloge i dva krupna zadatka.

– Prvi je borba za bolji položaj boračke populacije, a drugi je posebna društvena uloga za odbranu istine o odbrambeno-otadžbinskom ratu – rekao je Savčić.

On kaže da je jedan od rijetkih koji je više godina govorio i o drugom zadatku, a da to, možda, nije nailazilo na potpuno razumijevanje i shvatanje potrebe da se o tome više govori.

– Ako se svi borci, kojih u Republici Srpskoj ima više od 204.000 kategorizovanih, uključe po ovom pitanju onda ćemo braniti i ugled i autoritet i snagu i predstavljati garanciju za odbranu Republike Srpske – rekao je general Savčić.

Prema njegovim riječima, svako ko misli da će istorija pružiti neku novu šansu ako se ova upropasti i da se ponovo stvara Republika Srpska, taj se grdno vara.

– Ovo se jednom u istoriji stvara, ne jednom od generacija nego mnogo-mnogo generacija i prije nas, a bojim se da, ako ne bi sačuvali Republiku Srpsku, pitanje je da li bi istorija ponovo stvorila šansu da se uopšte nađemo u toj situaciji – smatra Savčić.

Za predsjednika Odbora ratnih vojnih invalida BORS-a izabran je Marko Milošević iz Zvornika, koji je rekao da je na ovoj sjednici deblokiran rad Odbora.

On je naveo da je smijenjen dosadašnji predsjednik Odbora Radan Ostojić, koji duže vrijeme nije sazivao sjednicu, iako ga je Poslovnik obavezivao na to.

Ističući da Odbor radi u punom kapacitetu i punopravno donosi odluke, Milošević je rekao da je ovim odblokiran i rad Predsjedništva BORS-a.

Milošević je rekao da je Odbor zaključio da je potrebno da se održi posebna sjednica Predsjedništva BORS-a na kojoj bi, između ostalog, bilo riječi i o aktuelnim događajima i napadima na Republiku Srpsku.

On je poručio svim borcima da je sada najpotrebnije da boračka poplacija bude jedinstvena i da je u ovoj teškoj situaciji potrebno jedinstvo sa političkim rukovodstvom Srpske kako bi se zajedničkim snagama branila i odbranila čast Republike Srpske.

Govoreći o položaju boračke populacije, Milošević je rekao da će se u saradnji sa rukovodstvom BORS-a raditi na iznalaženju rješenja da se taj položaj popravi i da se nastoji da se povećaju invalidnine i borački dodatak i time pomogne svim borcima u onoj mjeri koliko je to moguće.

(Srna/SB)