Vijesti 02.05.2016.

Savčić: Za napad u KPZ Zenica odgovorna Uprava

ČITANJE: 2 minute
savcic

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da je uprava Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Zenica direktno odgovorna za napad grupe osuđenika Bošnjaka na trojicu zatvorenika Srba na Vaskrs, te da institucije Srpske moraju tražiti odgovornost lica u lancu od ministra pravde Federacije BiH /FBiH/ do uprave KPZ Zenica.

Savčić je poručio da ovaj napad nije nimalo bezazlen incident i nije samo usmjeren na nanošenje povreda napadnutim licima, te ne smije proći bez sankcija i preduzimanja konkretnih mjera.

“Očigledno je da je biran datum i da napad nije slučajno izvršen na najveći hrišćanski praznik. Ubijeđen sam da je riječ o pažljivo biranom trenutku kada će biti izvršen”, rekao je Savčić Srni.

Savčić je ocijenio da je ovaj napad dokaz da što prije treba pristupiti izmjenama Krivičnog zakona, Zakona o krivičnom postupku i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, kao i da lica koja izdržavaju kaznu za ratni zločin ne treba da izdržavaju kaznu u sredinama gdje su manjina, kao što Srbi izdržavaju kaznu u KPZ Zenica.

On je naglasio da u Srpskoj nema zatvora u kojem kaznu za ratni zločin izdržavaju Bošnjaci ili Hrvati, pa i za većinu drugih zločina.

“Ovi napadi su nešto što će se sigurno dešavati upravo zbog dnevne politike koja se vodi na liniji ratnog zločina. Uvijek imamo najmanje dvije, a vrlo često i više istina, i to je nešto što ne isključuje mogućnost da se tako nešto desi, već dodatno podgrijava mogućnost”, dodao je Savčić.

On je rekao da je uprava KPZ Zenica, prema njegovim saznanjima, uskratila prava Srbima po pitanju vjerskih sloboda i ispoljavanja vjere, kao i da ovaj napad otvara pitanje da li će Srbi u KPZ Zenica sada pod pritiscima i ucjenama morati priznati i ono što nisu uradili.

On je dodao da BORS već duži vremenski period dobija informacije da će se upravo ovako nešto desiti, samo je bilo pitanje vremena.

Više lica povrijeđeno je u tuči između zatvorenika u KPZ Zenica, rečeno je danas Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Zeničko-dobojskog kantona. U MUP-u navode da se tuča dogodila juče, a povrijeđeni su zbrinuti u zeničkoj bolnici.

Prema nezvaničnim informacijama, napadači, od kojih su neki pripadnici selefijskog pokreta, teže su na Vaskrs povrijedili trojicu zatvorenika Srba.

(Agencije)