Vijesti 20.05.2022.

Save the Children organizovao okrugli sto u Banjaluci: Podrška projekta TABLA u procesu reforme obrazovanja

ČITANJE: 1 minuta

U utorak, 17. maja 2022. godine, u Banjaluci je održan okrugli sto na temu „Podrška projekta TABLA u procesu reforme obrazovanja“.

Ovaj događaj, koji je u okviru projekta TABLA organizovao Save the Children u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom Republike Srpske, uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID), okupio je predstavnike različitih interesnih grupa uključenih u proces obrazovanja u Republici Srpskoj, među kojima su bili predstavnici resornog ministarstva, Savjeta roditelja, Savjeta učenika, obrazovnog nastavnog kadra, direktora škola i predstavnika lokalne i poslovne zajednice. Bila je to prilika za razmjenu mišljenja i konstruktivni dijalog u cilju osavremenjivanja obrazovnog sistema u Republici Srpskoj kroz uvođenje savremenih sredstava i koncepata u vaspitno-obrazovni proces.

Obrazovanje treba biti usmjereno na učenike i podsticati razvoj sposobnosti rješavanja problema i vještina 21. vijeka. Fokus obrazovnog procesa je potrebno usmjeriti na ishode učenja. Ovo su samo neke od tema o kojima je bilo govora.

Učesnici događaja složili su se da proces unapređenja kvaliteta obrazovnog sistema, te njegovog usklađivanja sa zahtjevima 21. vijeka zahtijeva sistemski pristup i zajedničko djelovanje.

Kontinuirano profesionalno usavršavanje nastavnika, uvođenje interdisciplinarnog STEAM pristupa u nastavnu praksu, korištenje savremene tehnologije u nastavi, samo su neke od aktivnosti koje zagovara projekat TABLA u saradnji sa obrazovnim vlastima Republike Srpske. Zahvaljujući ovom projektu, brojne škole u Republici Srpskoj dobile su STEAM opremu, a nastavnicima je omogućeno sticanje sposobnosti i vještina za korištenje obrazovnih pristupa u skladu sa standardima i praksama u ostalim evropskim zemljama.

(E.M)