Politika 24.03.2016.

Savez logoraša: Haški tribunal je najveći logor za Srbe

ČITANJE: 2 minute
savez logoraša
Savez logoraša Republike Srpske ocijenio je da je prvostepena presuda nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću od 40 godina “dokaz da, decenijama poslije rata, i dalje postoji najveći logor za Srbe, oličen u Haškom tužilaštvu i tribunalu”.

-Princip funkcionisanja je isti, počev od premlaćivanja i ubistava tokom hapšenja, do dugogodišnje pravne torture tokom koje se ne uvažavaju bilo kakvi argumenti odbrane, nakon koje dolazi ili do smrti u ćelijama ili hiljadugodišnjih zatvorskih kazni za Srbe koji to izdrže do kraja- ističe se u saopštenju.

Iz Savez logoraša naglašavaju da nisu iznenađeni ovakvom odlukom institucije koja će se u istoriji prava pokazati kao “sramotan primjer ispolitizovanosti, neobjektivnosti i nečuvene pristrasnosti”.

-S obzirom na moguće posljedice ovakve odluke, Savez logoraša poziva sve građane Republike Srpske na uzdržanost, ali i na sve neophodne aktivnosti ka zaštiti Republike Srpske, protiv koje je ova odluka u suštini i usmjerena- navedeno je u saopštenju.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji kaznilo je nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića sa 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim za “genocid pod tačkom dva, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu” tokom rata u BiH.

Mitrović: Upozorenje narodu i institucijama Srpske

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih lica Republike Srpske Nedeljko Mitrović smatra da presuda nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću predstavlja upozorenje narodu i institucijama Srpske da međunarodni centri moći nisu zaboravili Balkan, ni Republiku Srpsku ni BiH.

-Plašim se da se ova presuda ne bude reflektovala i na eventualni pokušaj reprojektovanja političkog, ustavnog i teritorijalnog položaja Republike Srpske. Ali nadam se da neće. Zavisi od nas- rekao je Mitrović Srni.

Mitrović je istakao da se, nažalost, kada je riječ o presudi Karadžiću, njegovo predviđanje obistinilo.

-S obzirom na sve medijske i političke pripreme, te najave glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da će porodice biti zadovoljne, moglo se i nagovijestiti da će mu biti izrečena maksimalna kazna od 40 godina zatvora- dodao je Mitrović.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

(Agencije)