Sport 18.07.2016.

Savez postoji, ne i vaterpolo reprezentacija

ČITANJE: 2 minute

Jedan od rijetkih sportskih saveza na nivou BiH koji nema mušku seniorsku reprezentaciju je Vaterpolo savez.

Iako je formiran 2013. godine, kada su se spojili VS Republike Srpske i VS FBiH, još uvijek nije potekla inicijativa za formiranje seniorske selekcije.

– Vaterpolo u BiH je na dosta nižem nivou u odnosu na zemlje iz regiona, ali bez obzira na to trebalo bi da se formira reprezentacija koja je jedan od nosilaca razvoja. Imali smo pozive da učestvujemo na Balkanijadi u Beogradu što smo morali da odbijemo jer nismo dobili sredstva od Ministarstva civilnih poslova BiH. Kada je nastup reprezentacije BiH u pitanju država mora sistematski da reguliše troškove jer igrači ne mogu sami sebi da plaćaju odlazak na nastupe. Zbog nedostatka novca onemogućeni smo da nastupimo na bilo kakvom takmičenju i država mora da povede više računa o olimpijskim sportovima – izjavio je potpredsjednik VS BiH Slobodan Grahovac.

Početak formiranja reprezentacije ne može da krene bez imenovanja selektora, a Grahovac je potvrdio da ima mnogo ponuda i da bi taj problem lako riješili da imaju dovoljno novca.

– U Vaterpolo savezu postoji Stručni savjet koji predlaže kandidata za mjesto selektora, ali je problem što Savez nema para i ne može ga plaćati. Ići sa nekim improvizacijama bilo bi neozbiljno. Oko BiH su vaterpolo velesile i mnogo je trenera koji nam se sami nude da preuzmu kormilo, a među njima je mnogo dobrih i provjerenih stručnjaka. Za sada ne možemo ništa da uradimo jer nismo u stanju da platimo bilo koga – kazao je Grahovac.

Klubovi

U BiH postoji samo osam klubova od čega je tri u Republici Srpskoj, a preostali u FBiH. U najvećem gradu Srpske djeluju Banjaluka, Fortuna i Student, u Sarajevu Akademija B, Torpedo, Mladost, Dabar i Jadran Neum. Jedino Banjaluka, Akademija B i Jadran Neum imaju sve uzrasne kategorije. Postojalo je još nekoliko klubova, ali su se oni ugasili ili smanjili obim rada.

(Glas)