Vijesti 19.04.2016.

Savez sindikata: Od sutra nemoguće obračunati plate i prekovremene

ČITANJE: 2 minute
sindikat

Dok se sindikalci hvataju za glavu jer sutra ističe opšti kolektivni ugovor, poslodavci kažu – ništa strašno. I bez njega će kažu moći da urede prava radnika. Iz Saveza sindikata uzvraćaju da od sutra neće biti moguće obračunati plate, prekovremene sate, naknade niti odrediti broj slobodnih dana.

“Mi stvarno 21. nećemo znati koliko su ti iznosi jer su to prava predviđena Zakonom, ali čiji se iznosi utvrđuju Kolektivnim ugovorom. Tako da će biti jedno veoma složeno stanje koje će dovesti do nesigurnosti gdje radnik neće znati koja su njihova prava”, rekao je pravnik u Savezu sindikata RS Goran Stanković.

“Ništa spektakularno se neće desiti nakon 20. aprila. Mi ćemo primjenjivati Zakon o radu i pravilnike o radu u našim kompanijama. Kolektivne ugovore ćemo zaključivati onog dana kada budemo našli interes da zaključimo kolektivni ugovor”, rekao je Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Iz Unije udruženja poslodavaca poručuju da Zakon o radu nije odredio rok do kojeg se mora donijeti novi opšti kolektivni ugovor. Iz Saveza sindikata uzvraćaju da poslodavci nisu ni željeli donošenje novog kolektivnog ugovora. I prosvjetari se plaše da će im prestankom važenja kolektivnog ugovora biti umanjene plate i brojne naknade.

“Ovo može praktično dovesti do umanjenja obima tih prava ako bi se to određivalo nekim pravilnicima. Istina, može da se iskoristi da se ostavare uštede u budžetu, pa da neko prestankom važenja ugovora želi da uštedi na nama”, rekao je Dimitrije Ćeranić iz Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Resorni ministar Milenko Savanović poručuje da cilj Vlade nisu bile uštede niti umanjivanje prava radnika. Za neuspjeh u pregovorima oko donošenja novog opšteg kolektivnog ugovora krivi sindikate i poslodavce. Zbog toga će Vlada samostalno, kaže, odrediti parametre opšteg kolektivnog, a to ne ograničava pregovore o granskim ugovorima.

Dok poslodavci u tome ne vide problem, sindikalci se plaše sukoba radnika sa nadređenima u pokušaju da utvrde šta im zakonski pripada.

(Atv)