Sport 26.12.2018.

SAVEZ SKRATIO PRVU LIGU RS Koliko ispada klubova?

ČITANJE: 2 minute

Fudbalski savez Republike Srpske na 15. redovnoj sjednici Izvršnog odbora potvrdio je odluku o skraćenju Prve lige RS od naredne sezone sa 12 na 10 klubova.

Proljećnji dio šampionata Srpske biće veoma interesantan kad je u pitanju opstanak s obzirom da će u najboljem slučaju iz lige da ispadne tri kluba ukoliko svi predstavnici Srpske osiguraju nastup u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i naredne sezone.

Ukoliko dvije ekipe od tri (Krupa, Radnik i Zvijezda 09) ne uspiju da izbore premijerligaški status, onda će iz Prve lige RS da ispadne čak pet timova, što bi značilo da će najbolja ekipa Lige za opstanak jedina da opstane u entitetskom šampionatu.

Podsjetimo, 10 od 12 klubova u Prvoj ligi RS je bilo protiv ove odluke o skraćenju.

Na sjednici je pod vođstvom predsjednika FS RS Mile Kovačevića takođe usvojen i kalendar takmičenja za proljetni dio sezone u prvoj, drugim i regionalnim ligama, koji počinje 9 . marta, a završava 9. juna 2019. godine.

Sve utakmice posljednja tri prvenstvena kola biće odigrana u isto vrijeme.

Pored toga, usvojeni su izvještaji komesara za takmičenje Prve lige RS (Đorđa Starčevića) i komesara za suđenje (Laze Aleksića) za takmičarsku sezonu 2018/2019 (jesenji dio), kao i komesara za takmičenje ostalih prvenstava.

Kako je navedeno u saopštenju FS RS u 2019. godini u Republici Srpskoj biće izgrađeno pet terena sa plastičnom travom.

“Sredstva u visini od 1.300.000 KM iz UEFA fondova ra razvoj infrastrukture – Fudbalski savez RS implementiraće preko FS BiH. Aplicirali su Područni fudbalski savezi: Prijedor, Gradiška, Doboj, Bjeljina, Istočno Sarajevo i Trebinje. Jedan od ovih saveza zajedno sa PFS Banjaluka biće u programu za 2020. godinu. Učešće lokalne zajednice u ovom projektu je izgradnja podloge za teren”, saopšteno je iz FS RS, koji ima u planu i da u sljedećoj godini izgradi sportski centar iz projekta “FIFA GOL” u Prnjavoru vrijedan 300.000 dolara.

“Ta lokalna zajednica ponudila je najbolje uslove od kandidata, a biće izgrađeni glavni i pomoćni fudbalski teren sa plastičnom travom, svlačionički prostor i tribine”.

Zeljković član IO FS RS  

Novi član Izvršnog odbora FSRS postao je Vico Zeljković, novoizabrani predsjednik PFS Banjaluka i predsjednik FK Borac. Odlukom Skupštine banjalučkog područnog saveza zamijenio je Predraga Zgonjanina.

(Mondo)